Egy elárasztott cseh falut őrző erdei fenyő az Év Európai Fája

0
16

Egy 350 éves csehországi erdei fenyő (Pinus Sylvestris) nyerte idén az Év Európai Fája díjat.

Az ország délkeleti részén található Vír gát partján magányosan álló fa fiatalabb korában egy kis falu, Chudobin mellett állt. A település azonban a gát megépülésekor teljesen a víz alá került. „Ez a fenyőfa nem csupán egy fontos tájékozódási pont, hanem lenyűgöző bizonyítéka annak is, hogyan képes ellenállni a természet az éghajlatváltozásnak és az emberi tevékenység hatásainak” – olvasható a 47 ezernél is több szavazatot kapó győztes méltatása a verseny hivatalos honlapján. Az Év Európai Fája versenyt már tizedik alkalommal rendezte meg a Eurpoean Partnership Associaton, magyar partnerük az Ökotárs Alapítvány. Online szavazással bárki beleszólhatott, hogy melyik fa kapja a díjat.

Magyarországi és horvátországi fa is „versenyzett”

Magyar „versenyzőre” is lehetett voksolni. Egy kaposvári kocsányos tölgy, a Szabadságfa több mint 16 ezer szavazattal a verseny 8. helyezettje lett.

Daruvár legnagyobb és legrégibb fája, a páfrányfenyő (Ginkgo biloba) a második helyen végzett a versenyben. A Jankovich-kastély előtt álló fát 1777-ben ültették, mai hét méter vastag törzsével védett botanikai ritkaság. Az ország legnagyobb és legrégibb ilyen példánya, de Európában is a második helyet foglalja el.