Egész hétvégén zajlottak a falunapi programok

0
246
09-falunap-3

Szentlászló – Péntektől vasárnapig zajlott a falunapi rendezvénysorozat. Koszorúzással kezdődött, kiállítással és sportvetélkedővel folytatódott, majd pedig vasárnap kultúrműsorral zárult a nagyszerű, egész hétvégés program.

A szentlászlói falunapnak évről évre fokozatosan gazdagodott a programkínálata, látogatottsága, így egész hétvégésre bővült a rendezvény. A falunapokon általában összegyűlik a település apraja-nagyja, nem történt ez másként Szentlászlón sem. Ezen rendezvények jellemzője, hogy a helyi közösségek tagjai aktívan részt vegyenek a programokon, a tervezésben és a megvalósításban egyaránt.

A falunapi rendezvénysorozat első programja a honvédő háború áldozatainak emlékére nemrég elkészült szobor megkoszorúzása volt. A falu központjában található emlékműnél sokan gyújtottak gyertyát szeretteikért. Ezt követően a kultúrotthonban egy kiállítás megnyitójára került sor, ahol a helyi amatőr képzőművészek alkotásait, valamint a nőszervezet által készített kézimunkákat lehetett megtekinteni.

Nincs falunap sportvetélkedők nélkül, így a szombati nap programjának teljes egészében a sportpálya adott otthont, ahol a faluban működő civil szervezetek tagjai mérték össze erejüket különböző vetélkedőkön.

 

Első ízben hívtak meg más nemzetiségű tánccsoportokat is

Vasárnap a vadászegyesület agyaggalamb-lövészettel indította a napot a Vuka partján. Délután zenés menettáncban vonultak fel a meghívott táncegyüttesek a falu főutcáján. Idén első ízben más nemzetiségű, környékbeli csoportokat is meghívtak, ami még színesebbé tette a kulturális kínálatot.

– Nagyon elégedettek vagyunk a falunapi rendezvénnyel, polgártársainktól kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptunk. Idén döntöttünk először úgy, hogy más kisebbségi művészeti együtteseket is vendégszereplésre hívunk, ami, mint kiderült, nagyon jó döntésnek bizonyult. Ezt a gyakorlatot folytatni fogjuk a jövőben  – nyilatkozta lapunknak Lapis János, a Petőfi Sándor MKE elnöke.

A helyi művészeti együttesek is kitettek magukért az esti kultúrműsor alkalmával. Rajtuk kívül a magyar hagyományokat képviselte a vukovári Őszirózsa Népdalkör, a laskói nyugdíjasok kórusa, a várdaróci menyecske tánccsoport, a magyarországi Zengővárkonyból érkezett népi táncosok, a kórógyi Ady Endre Kultúregyesület kórusa és a dárdai magyar egyesület ifjúsági tánccsoportja. A vukovári Osif Kostelnik Kultúregyesület ruszin, a Braća Miladinovci Kultúregyesület macedón, a lacházi Dukat Kultúregyesület pedig sokác hagyományokat elevenített fel.

09-falunap-2