DZMH i ove godine stipendijama pruža potporu učenicima koji se upisuju u mađarske obrazovne ustanove

DZMH, uz pomoć vlade Mađarske, i ove godine nastavlja program stipendiranja: za školsku godinu 2022/23. dodijeljeno je 49 stipendija, uspješni podnositelji zahtjeva i ovoga puta dobivaju bruto iznos od 20 tisuća kuna. S dobitnicima stipendija potpisani su ugovori u svečanom okruženju.

U Hrvatskoj je DZMH bila ta organizacija, koja je prva podijelila upisne potpore učenicima prvih razreda mađarskih škola, od tada je to nastavio Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika Hrvatske (FMPDH).

Čelnici DZMH smatraju važnim pružiti potporu roditeljima koji svoju djecu upišu u mađarske obrazovne ustanove, te su iz tog razloga pokrenuli program stipendiranja i tako pružaju potporu učenicima koji se upisuju u prvi i peti razred osnovne škole, te u prvi razred srednje škole Prosvjetno kulturnog centra Mađara u Osijeku.

Zahvaljujući financijskoj potpori vlade Mađarske, bio je otvoren natječaj za stipendiju za 2022/23. školsku godinu, na koji se naravno trebalo prijaviti, prošloga tjedna potpisani su ugovori s podnositeljima zahtjeva.

-Cilj našega programa je poticanje mađarskih roditelja i njihove djece u Hrvatskoj, kako bi odabrali mađarsku školu i obrazovanje na mađarskom jeziku.  Ove godine smo dodijelili 49 stipendija, bruto iznos od 20 tisuća kuna uspješni podnositelji dobiti će u ratama – izjavio je za naš list Oliver Matijević, izvršni predsjednik DZMH, u Domu Mađara u Kopačevu, gdje su u svečanom okruženju potpisali ugovore s uspješnim podnositeljima.

Jankovics: „Budućnost naše zajednice ovisi o obrazovanju na materinjem jeziku“

Róbert Jankovics, predsjednik DZMH, prije svečanog potpisivanja ugovora, u svome govoru naglasio je kako obrazovanju na materinjem jeziku zato posvećuju toliko pažnje jer o tome ovisi budućnost naše zajednice. Zbog toga će se nastaviti program poticanja učenika, zahvaljujući čemu se još snažnije možemo boriti protiv asimilacije i iseljavanja.

Stipendiranje učenika je samo jedan dio strategije za pomoć opstanka, je su konstantna i infrastrukturna ulaganja u odgojno obrazovno područje. U posljednjim godinama uspjelo se unaprijediti i modernizirati  mađarske obrazovne ustanove, prije tri godine je Prosvjetno kulturni centar Mađara u Osijeku otvorio učenički dom, a ove godine grade se vrtići u Korođu, Laslovu i Belom Manastiru uz pomoć vlade Mađarske.  

Prijevod: Izabela Šegota