Događanja povodom Dana mađarske poezije

9

Dan mađarske poezije svake godine obilježava se 11. travnja. Ovaj dan nije samo u znaku djela klasičnih i suvremenih mađarskih pjesnika, već je riječ i o ljepoti mađarskog jezika. Tim povodom mađarske udruge su raznim programima očekivale sve zainteresirane. Književnim večerima, čitanjima, promocijama knjiga, druženjima, tematskim predavanjima i natječajima promovirali su vrijednosti mađarske poezije.

Dan mađarske poezije svake godine obilježava se 11. travnja. Na taj dan rođen je jedan od najvećih mađarskih pjesnika, Attila József. Prvo obilježavanje održano je već 1956. godine u sklopu svečanog tjedna knjige, ali je tek 1964. vezan uz rođendan velikana pjesnika. Taj dan obilježava se raznim programima, čitateljskim i književnim večerima, jer se u ovo vrijeme više ljudi, nego inače, okreće pjesmi i poeziji. Na Dan mađarske poezije prisjećamo se pjesama i stihova naših omiljenih pjesnika.

Dan mađarske poezije smješta u središte pažnje, ne samo pjesništvo, već i mađarski jezik i kulturu. Na ovaj dan prisjeća se onih pjesnika koji su bili istaknuti likovi mađarske književnosti, ali se odaje počast i onima koji pišu i stvaraju vrijednosti danas. Ovaj praznik je svojevrsna poveznica između prošlosti i sadašnjosti, jedna mogućnost da slavimo bogatstvo i raznolikost mađarskog jezika i kulture.

Natjecanje u izradi plakata

Već nekoliko godina, s ciljem promicanja mađarske poezije i obogaćivanja jezične i književne kulture učenika, Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj i dječji časopis Barkóca organiziraju natjecanje u izradi plakata. Ove godine, pjesmu „Bit ću vrtlar“ Attile Józsefa, učenici osnovnih i srednjih škola, koji pohađaju nastavu na mađarskom jeziku i oni koji njeguju mađarski jezik, trebali su ručno napisati cijelu pjesmu i prikazati bez greške na plakatu.

Program je podržalo Državno tajništvo za odgoj i obrazovanje unutarnjih poslova Mađarske.

Tročlani žiri imao je težak zadatak, jer je pristiglo više od stotinu radova u četiri kategorije od kojih su trebali odabrati najbolje.

Popis rezultata:

1-4. razdred:

 1. mjesto: Marko Sesvećan (PKCM, OŠ, 3. razred)
 1. mjesto: Tia Ižak (OŠ Korođ, 4. razred)
 2. mjesto: Mila Nikić (PKCM, OŠ, 3. razred)

5-6. razred:

 1. mjesto: Kiara Neher (PKCM, OŠ, 6. razred)
 2. mjesto: Loretta Legradi (OŠ Zmajevac, 6. razred)
 3. mjesto: Noa Truntić (OŠ Vladimir Nazor, Đakovo, 5. razred)

7-8. razred:

 1. mjesto: Antonia Živić (OŠ Zmajevac, 8. razred)
 2. mjesto: Barbara Balentović (OŠ Dr. Franjo Tuđman, Beli Manastir, 8. razred)
 3. mjesto: Tara Stanojević (OŠ Kneževi Vinogradi, 7. razred)

SREDNJA ŠKOLA

 1. mjesto: Ester Anđal (PKCM, 1. G razred)
 2. mjesto: Vivien Sabo(PKCM, 1.T razred)

Poezija kao most kulture u Pakracu

Povodom Dana mađarske poezije, Zajednica Mađara Pakrac već, tradicionalno, organizirala je susret u mjesnoj gradskoj knjižnici. Posebnost događaju dala je činjenica što su pjesme čitane na mađarskom i hrvatskom jeziku, simbolizirajući povezivanje i suživot različitih kultura i jezika.

Prisutne je pozdravio, u  ime Zajednice Mađara Pakrac, Josip Fa, predsjednik udruge i zastupnik mađarske nacionalne manjine u Požeško-slavonskoj županiji. Posebno je zahvalio ravnateljici knjižnice Moniki Lucić Fider, uz čiju potporu mogu ostvariti brojne programe. Ovo događanje nije bila samo prigoda za prisjetiti se velikih mađarskih pjesnika i njihove ostavštine, već i  promicati kulturnu raznolikost i međukulturni dijalog.

Dva programa u Rijeci

U DZMH ogranku Primorsko-goranske županije, stipendistica programa Petőfi organizirala je okupljanje povodom Dana mađarske poezije. U čast pokojne gospođe Eve Viole, nekadašnje predsjednice udruge, čitalo se njezine pjesme i govorilo o značenju dana poezije.

Osim ogranka DZMH, u Rijeci je i Lektorat mađarskog jezika Filozofskog fakulteta organizirao dvojezični program. U gradskoj knjižnici predstavljena je najnovija knjiga prevedena na hrvatski pod nazivom Izina balada (originalni naziv je Pilátus) nagrađivane mađarske spisateljice, pjesnikinje i prevoditeljice Magde Szabó. Predstavljanje knjige obogaćeno je čitanjem njezinih pjesama. Sudionici su mogli upoznati i Leu Kovač, prevoditeljicu djela.

Na programu i promociji knjige sudjelovali su i članovi DZMH ogranka Primorsko-goranske županije.  

Književna večer s predstavljanjem baranjskih autora u Suzi

U Suzi je Kulturno-umjetničko društvo Jókai Mór organiziralo je književnu večer povodom Dana mađarske poezije. Događaj je održan u knjižnici Doma kulture. Tijekom programa okupljenima su se predstavila dva baranjska autora – Balint Juhas iz Batine, autor bajke „Vrata” i Igor Tatai, pjesnik iz Suze. Osim razgovora o književnosti, publici su Ilona Pinkert, Silvia Gorjanac, Anamaria Juhas i Tobias Šipoš čitali iz njihovih djela. Radovi djece iz Kreativnog kutka kulturnog društva, također su izloženi na ulazu u knjižnicu, što je dodatno obogatilo program.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.