Dobszai Mariska néni keze munkái

0
263
12_dobszai1

Laskó – Dobszai Mariska néni 86 éves. Élete során rengeteg kézimunkát készített, varrt, hímzett, képeket festett. Sok köszöntőt tud fejből, és ritka szép süteményeket süt. Keze munkáiból több kiállítást is be lehetne rendezni.

Szépre meszelt parasztház áll a falu végén. Még csak most kezdődött a naptár szerinti tavasz, de ennek a háznak az udvarát már beborították a dísznövények. Rengeteg tulipánhajtás bújt már ki a földből, tavaszi virágok sokasága köszönti a betérő látogatót.

Előzőleg csak annyit tudtam meg a laskói Dobszai Mariska néniről, hogy rendkívüli kézügyességgel rendelkezik, és bizony tudna miről mesélni. Ez már a találkozás első perceiben bebizonyosodott, hiszen rögtön láttam, olyan asszonyról van szó, aki a szépet nem csak nézni, de elkészíteni is szereti.

 

Ismeri a kézimunkázás minden csínját-bínját

Az udvaron megcsodált növényrengeteghez hasonló fogad a házban is. Látszik, hogy nagyon szereti a virágokat. Mint mondja, nyáron kellett volna őt meglátogatnom, amikor mindezek egyszerre borulnak virágba. De a dísznövények nem csak a cserépből köszönnek vissza, hanem a terítőkről, a kispárnákról és a képekről is. Természetesen mindegyik Mariska néni keze munkáját dicséri. Megmutatja színpompás hímzett terítőit, a gobelinképeket és a falon függő, saját készítésű festményeit is. A kanapén hímzett kispárnák sorakoznak. Riportalanyom megjegyzi, hogy ha az összes kispárnát összegyűjtené, amit életében már kivarrt, rá sem férne mind az ágyra. Megmutatta azt a ládát is, ahol a párnahímzések mintáit tartja, csak ezekből több mint 2000 darab van. Nem csak másolt mintákról van szó, temérdek olyan is van, amelyet ő tervezett. Nagyon sok az állat- és a gyermekmintás, ezeket az unokáinak varrta. Büszkén meséli, hogy nagyon sok családtagot örvendeztetett már meg ilyen kézimunkákkal, akik aztán ezeket nagy becsben is tartják. Mariska néni azt mondja, a kézimunkázás minden válfajához ért, egyedül vertcsipkét nem készített, de azt is amiatt, mert nincsenek hozzá megfelelő eszközei.

 

A köszöntőket, verseket kívülről tudja

„Boldog névnapot kívánok, így köszöntök én ma rátok.

Nem szokásból, tiszta szívből, lelkem tiszta érzelméből.

Napjaitok boldogságban teljenek sok-sok évmúlásban.

Örömökben egyesülve, búbánatot elkerülve,

És hogy én is boldog legyek, szeressetek.

Így köszöntök én ma rátok, boldog névnapot kívánok!”

 

Amikor arról kérdeztem, hogy ki volt a családban ilyen tehetséggel megáldva, azt mondja, hogy valószínűleg a nagymamájától örökölhette kézügyességet, aki annak idején előszeretettel díszítette a ruhadarabokat hímzésekkel. Mariska néninek négy testvére volt, hozzászokott a nagycsaládhoz, a népes rokonsághoz. Amikor vendégségbe megy, szívesen ajándékozza oda kézimunkáit, amelyeket verses köszöntés kíséretében ad át. A különböző versikéket, köszöntőket – köztük nem egy saját szerzeménye – egy füzetben őrzi. Ezeknek nagy részét fejből tudja. Amíg beszélgettünk, többet el is mondott nekem. Az alábbi névnapi köszöntőt is.   IDE KELL MÁSOLNI A DŐLT BETŰS VERSET!

Mindig is nagyon szeretett olvasni, a történelem pedig rendkívüli módon érdekli, az ilyen témájú rádióműsorokat sosem hagyja ki. Fiatal korában nem sok ideje volt bármit is alkotni, hiszen nagyon sokat kellett dolgoznia. Jószágot tartottak, napszámba járt. Férjével, Sándorral nyugdíjas éveikben sem mondtak le erről, most is van baromfi és nyúl a háznál.

 

Új süteményeket kreálni

Mariska néninek a sütés-főzés korábban is egyik kedvenc elfoglaltsága volt, amiben szintén kiélte kreativitását. A görögdinnyetorta például az ő „találmánya”, amivel még egy magyarországi cukrászmester elismerését is kivívta. Sokáig foglalkoztatta, hogyan lehetne olyan tortát sütni, amely a nyári lédús gyümölcsöt formázza, és végül sikerrel járt a kísérlet- az elkészült sütemény pedig nemcsak mutatós, hanem finom is.

Mariska néni a továbbiakban sem szeretne felhagyni a kézimunkázással, új motívumok rajzolásával, hiszen tudja, alkotásai értékesek. Sajnálja, hogy a fiatalok körében nem igazán van követője.

A kis faluvégi házban folytatódik az alkotómunka, a betérő vendégeket pedig hamarosan 1500 tő tulipán köszönti majd az udvarban.

12-dobszai3