Cserkeszőlő

0
415
11-cserkeszl-3

Az elkövetkező hetekben sorra vesszük Horvátország és Magyarország természeti, építészeti értékeit. A múlt héten a tökös-pusztai kastélyról írtunk, most pedig Cserkeszőlőt és környékét mutatjuk be a kedves olvasónak.

Cserkeszőlő, ahol nemrégiben jómagam is jártam, egy igazi üdülőfalu, és itt található Magyarország legmelegebb és ásványi anyagokban leggazdagabb gyógyvízforrása, és amely a leggyorsabban ható gyógyvizek egyike. Eszéktől 280 kilométerre van, Tiszazug kistérségben, amely – természeti értékeit tekintve – Jász-Nagykun-Szolnok megye leggazdagabb kistérsége.

 

Az első gyógyvízkút

Cserkeszőlőn 1942 szeptemberétől 1943 augusztusáig tartott az első gyógyvízkút fúrása. Olajat kerestek, de helyette 92 Celsius fokos hévíz tört föl a mélyből, melyet akkor le is zártak, mondván, hogy értéktelen és motorban nem használható folyadék. Az ott lakók fantáziáját azonban erősen arra ösztökélte a forró víz jelenléte – ami az ország legmelegebb hévize volt sokáig -, hogy a kutat kinyitották. Ez 1948-ban történt, és visszazárni már nem tudták.

A kútfej olyan szőlő- és gyümölcsterület közepén volt, ahol a forró víz kipusztította volna a kultúrnövényeket, így a gazdák hetekig ástak egy árkot, ahol a vizet elvezették erről a területről. Az árokásásban sok ember vett részt, köztük olyanok is, akiknek fájt a lába reuma vagy más betegségek miatt, és akik néhány dolgos nap után, amelyeket a kiömlő vizes sárban töltöttek, azt tapasztalták, hogy panaszaik megszűntek. Ezek voltak a gyógyvízre utaló első tapasztalatok. Később a fő meder, illetve kanális mellett jobbra-balra teknőket ástak, amelyekbe beleengedték a vizet, majd amikor kihűlt, beleültek – ők voltak az első fürdőzők. A cserkei víz gyorsan népszerű lett. Más vidékekről is kezdtek idejönni pihenni, kirándulni, gyógyulni. Az akkori Szolnok megyei tanács segítségével 1955. május 1-jén három medencével, valamint női-férfi vállfás öltözővel, az akkori időknek megfelelő szinten megnyitották a cserkeszőlői fürdőt.

 

A fürdő minden korosztály igényeit kielégíti

A fürdő területén ma összesen kilenc medence üzemel. A gyógyulást, felüdülést kereső vendégeket élménymedence, hullámmedence, úszómedence, gyermekmedence, tanmedence és négy gyógymedence várja. A fürdő legnagyobb vonzerejét az adja, hogy minden korosztály számára kínál minőségi szolgáltatásokat. A családosok és egyedülállók, a fiatalok és idősek egyaránt jól érezhetik magukat. A ponyvacsúszda és a különböző sportolási lehetőségek (pl.strandröplabda, starndfoci, starndkézilabda, minigolf, bowling és teniszpálya) a fiatalok számára, a gyógyközpont az idősebbeknek kínál tartalmas, pihentető időtöltést.

 

Szálláshelyek

11-cserkeszl-medence5

A Bonita apartmanház

A település szálláshelykínálata is minden igényt kielégít. A községben több szálloda, de minőségi kemping és jelentős mennyiségű kiadó magánház és vendégszoba is a látogatók rendelkezésére áll.

 

A környék látnivalói

Cserkeszőlő és környéke ideális hely a nyugodt, természetes környezetben pihenni vágyóknak. A horgászatot és vadászatot, de a kerékpáros és víziturizmust kedvelők is számtalan programot találhatnak. A Tiszakürti Arborétum 10 kilométer, a Tisza és Körös folyók, illetve azok holtágai 8-10 km, a horgásztavak 5-10 kilométernyi távolságra vannak. Nagy népszerűségnek örvend a tiszai sétahajózás. A tiszakürti kikötőből 11 és 15 óra között óránként indul a sétahajó, de lehetőség van egyéni megrendelés esetén más időpontokban is hajókázni.

11-cserkeszl-2

A kunhalom a Kárpát-medence alföldi területein található mesterségesen létrehozott jellegzetes földhalmok elnevezése