Civil együttműködés született

174
06-civil

Budapest – December 9-én, pénteken Budapesten az Országház felsőházi termében tartotta első plenáris ülését a Civil Együttműködési Tanácskozás (CET). A munkába horvátországi civil szervezetek is bekapcsolódnak.

Dr. Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum elnöke, a tanácskozás kezdeményezője megnyitó beszédében elmondta, hogy a CET 2011. júniusában alakult meg 31 alapító tagszervezetnek köszönhetően, az első plenáris ülésre pedig közel 400 civil szervezet jelentkezett Magyarországról, a Kárpát-medence egyéb részeiből és a nyugati diaszpórában élő közösségekből.

A CET a magyar civil szervezetek önkormányzati elv alapján működő, a tagszervezetek önkéntes társulásával létrejövő nyitott érdekvédelmi szervezet kíván lenni. A CET legitimitását a tevékenységbe bekapcsolódó önálló jogi személyű szervezetek biztosítják. A CET Fórumát jelenleg 80 alapító és meghívott civil szervezet egy-egy képviselője alkotja, a többi szervezet felvétele ajánláshoz kötött.

 

A CET vezetősége

A CET elnökévé dr. Csizmadia Lászlót választották, alelnökökké dr. Bodó Barnát, a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének elnökét, dr. Osztie Zoltánt, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnökét és Zsoldos Ferencet, a Délvidéki Magyar Nemzeti Tanács Civil Konzultatív Testületének elnökét, az elnökség további tagjaivá pedig dr. Deák Ernőt, az Ausztria Magyar Szervezetek Országos Szövetségének elnökét, Horváth Ferencet, a Muravidéki Magyar Nemzeti Közösség elnökét, Jakab Sándort, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnökét és Hidli Endrét, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviselőjét.

 

Az első ülés

– A plenáris tanácskozás fő védnöke dr.Schmittné Makray Katalin volt. Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a nemzeti összefogás fontosságáról tartott előadást, Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az egyház, a civilek és a kormány együttműködési formáiról beszélt. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár pedig azt hangsúlyozta, hogy milyen fontos helyet töltenek be a nemzetpolitikában a civil szervezetek – számolt be lapunknak az ülésről Déra Nándor, a HMDK adminisztratív titkára, aki a HMDK-t képviselte az ülésen.