Budućnost je osigurana – pod svečanim okolnostima otvorena su tri vrtića

164

BELI MANASTIR – U srijedu je pod svečanim okolnostima otvoren Kulturni centar i mađarski dječji vrtić „U Lisztovoj“ i njegovi podružni odjeli u Korođu i Laslovu.

Izgradnjom Kulturnog centra i mađarskog dječjeg vrtića „U Lisztovoj“ i njegovih podružnica u Korođu i Laslovu, osigurano je kvalitetno predškolsko obrazovanje i odgoj na materinjem jeziku za 120 djece. Među tri građevine koje su se gradile paralelno, ističe se kompleks u Belom Manastiru, jer sadrži mađarski dječji vrtić, mađarsku knjižnicu i jednu dvoranu za manifestacije.

U prizemlju se nalazi predškolski dio, koji čine dvije vrtićke skupine i jaslice. Isto tako, u prizemlju se nalazi i dvorana za manifestacije kapaciteta 150 osoba, a na katu se nalazi knjižnica. Važno je napomenuti, da će unutar knjižnice u funkciji biti i jedna digitalna knjižnica. Glavni ulaz zgrade gleda na Ulicu Ferenca Liszta, te se uokolo zgrade nalaze park, dječje igralište i parking.

Róbert Jankovics: Gdje se izgradi vrtić, tamo je i budućnost

Unatoč vjetrovitom i hladnom vremenu, okupio se velik broj ljudi kako bi bili dijelom jednog od ključnih događaja za Mađare u Hrvatskoj: otvoren je Kulturni centar i mađarski dječji vrtić „U Lisztovoj“ u Belom Manastiru. Ispred nove ustanove, prvo su djeca održala kratku predstavu, te su slijedili pozdravni govori. Okupljenima se prvo obratio Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, predsjednik DZMH, koji je istaknuo važnost ovoga dana.

Róbert Jankovics

-Došli smo do kraja jednom izuzetno važnom projektu, kojega smo prvo usnuli, a potom smo ga kroz puno godina planirali i izgradili. Naša glavna poruka je, da gdje se grade vrtići i jaslice, tamo postoji i budućnost. Naš cilj je da djeca svih Mađara iz Baranje, koja za to do sada nisu imala prilike, od sada uče mađarski jezik već u vrtiću i, ovdje u Belom Manastiru, osjećati će se u sigurnosti, kao kod kuće. Jednako se to odnosi i na Mađare u Slavoniji, naročito u Laslovu i Korođu i u okolnim naseljima, ukoliko žele da im djeca uče na mađarskom jeziku, onda postoji mogućnost za to. Vrtićki sustav smo osmislili tako da bude besplatan, bez troškova za roditelje. Razlog zašto danas ovdje još nema upisane djece je taj što se paralelno sa završnom fazom izgradnje odvija izuzetno kompliciran administrativni proces. Nadamo se, da ćemo do kraja siječnja 2024. posjedovati sve potrebne dozvole, tada će se i prva djeca moći upisati u mađarske vrtiće u Belom Manastiru, Laslovu i Korođu. I, osobno vjerujem da ćemo, zahvaljujući svemu tome, s više samopouzdanja pristupiti našem mađarskom identitetu – rekao je saborski zastupnik Mađara, koji je obraćajući se nazočnom suradniku mađarskog premijera, zamolio ga da prenese njegovu zahvalu Viktoru Orbánu, što je vlada matične države podržala realizaciju ovako značajnog projekta.

Goran Hes, zamjenik gradonačelnika, u svome govoru je rekao kako je nova ustanova od velikog značaja i za grad Beli Manastir, čestitao ovom velikom projektu i zahvalio DZMH i vladi Mađarske na potpori.

Projekt je pohvalio i Milan Bošnjak, zamjenik predsjedatelja hrvatske strane Međuvladinog mješovitog odbora za nacionalne manjine i, ponosno naglasio, kako se hrvatsko-mađarska suradnja smatra uzornom i na europskoj razini. Osim toga, naglasio je kako u mješovitom odboru takvim i sličnim projektima posvećuju posebnu pažnju i, dobro je vidjeti kako su Mađari u Hrvatskoj i Hrvati u Mađarskoj u takvom položaju u svojoj domovini da nije samo da se dobro osjećaju, nego imaju i viziju budućnosti.
Počasni gost svečanosti bio je János Nagy, državni tajnik ureda premijera Mađarske.

-Velika je čast sudjelovati na primopredaji investicije koja predstavlja važan korak u razvoju Mađara u Hrvatskoj. Gospodin predsjednik Róbert Jankovics, bio je vrlo proaktivan u pronalaženju partnera. U tome je partner bila vlada Mađarske, jer budućnost imamo, ako ima mađarske djece koja govore mađarski jezik i u Hrvatskoj. Ovaj kompleks izgrađen je uz financijsku potporu vlade Mađarske i uskoro će biti glasno od dječje vreve i, nadamo se da će Mađari u Hrvatskoj biti još jači, veći i brojniji, jer će s time i cijela mađarska nacija biti veća i jača – izjavio je za naš list državni tajnik.

Svečano presijecanje vrpce i obilazak novih vrtića

Nakon održanih govora, vrpcu u nacionalnim bojama prerezali su János Nagy, Ferenc Kalmár, Milan Bošnjak, Goran Hes i Róbert Jankovics, a okupljeni su mogli obići modernu, bogato opremljenu, impozantnu građevinu. Nakon toga, uslijedio je obilazak vrtića u Korođu i Laslovu.

Na svečanom otvorenju, među ostalima, prisutni su bili i dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu, János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku, Ferenc Kalmár, predsjedatelj mađarske strane Međuvladinog mješovitog odbora za nacionalne manjine, Nandor Čapo, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vladimir Bilek, predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina, te Dragana Jeckov, saborska zastupnica.

Laslovo: djecu očekuju vrtić i jaslice

Vrtić u Laslovu, površine 436 m², nalazi se na teritoriju veličine 5243 m². Zgrada se sastoji od tri glavne jedinice, jedne jedinice za posluživanje, jedne jasličke jedinice i jedne jedinice za vrtić. DZMH, u zadnjih 5-6 godina, u naseljima u kojima žive Mađari ostvarila je brojna poboljšanja, pa tako i u Laslovu.

-Za naše selo, ovaj vrtić je od velikog značaja, roditelji jedva čekaju da ovdje upišu svoju djecu. Posebno nam je drago što se vrtić nalazi pored osnovne škole, tako da dok djeca budu školske dobi, svoje školovanje mogu početi skoro na istom mjestu – rekao je Deže Kelemen, predsjednik DZMH ogranka Laslovo.

U Laslovu je delegaciju dočekala ravnateljica mjesne osnovne škole, Silvija Bockai, nakon toga obišli su vrtić.

Korođ: ustanova može primiti grupu od 20 djece

Teren gradilišta vrtića u Korođu je 2930 kvadratnih metara, bruto površina zgrade je 246 m², u njoj se nalazi prostor za grupu od 20 djece. Ona mala mađarska djeca, koja će se školovati na svom materinjem jeziku, svakako će moći pridonijeti očuvanju mađarstva od strane stanovnika ovog drevnog naselja, poznatog i po svojoj jezičnoj arhaičnosti.

-Zahvaljujemo posredovanje našem saborskom zastupniku Róbertu Jankovicsu, a vladi Mađarske financijsku potporu od koje je ostvarena ova lijepa zgrada, Mađarima u Korođu to je od velikog značaja. Ova zgrada ne pridonosi samo njegovanju materinjeg jezika, već uljepšava i centar sela – rekao je Zoltan Čerepeš, potpredsjednik krovne organizacije DZMH, zamjenik načelnika Općine Tordinci.

Pri dočeku delegacije u Korođu, prisutna je bila i ravnateljica mjesne osnovne škole Emma Sesvećan.

Za izgradnju triju vrtića vlada Mađarske osigurala je 6,8 milijuna eura, projekt su podržali i lokalni hrvatski dužnosnici, s čime pridonose opstanku jedne od najmanjih, ali ujedno i najsložnije mađarske nacionalne zajednice u Karpatskom bazenu.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.