Bemutatták a vörösmarti származású textilművészről szóló könyvet

471

Elkészült Varga Mária Berger Otti 20. századi textilművésznő életét és munkásságát feldolgozó könyve Ég és föld között címmel, melyet múlt héten mutattak be, először Berger Otti szülőfalujában, Vörösmarton, majd az eszéki egyetemen is.

Berger Otti (1898-1944) vörösmarti születésű avantgárd textilművész, dizájner a 20. század első felében a németországi Bauhaus főiskola szövőműhelyének volt a tanulója, később tanára. Önálló textilműhelyt rendezett be Berlinben. Új anyagokkal és új szövési technikákkal kísérletezett. Lakástextíliát tervezett német, holland és svájci gyáraknak, neves építészekkel dolgozott együtt, szakmai folyóiratok ismertették munkáit. Zsidó származása miatt a hitleri Németországból az Egyesült Államokba került, ahol a chicagói New Bauhaus intézmény szövő szakát vezette. 1938-ban hazautazott Vörösmartra, ahonnan 1944 májusában koncentrációs táborba vitték. Többé nem tért vissza.

Az utóbbi évtizedekben megnőtt az érdeklődés a Bauhaus és művészei iránt, s ezzel együtt Berger Otti munkássága is előtérbe került, a textilművészet terén nemzetközi szinten ismerik. Szülőföldjén azonban máig ismeretlen a neve. Varga Máriának egyik célja az volt az Ég és föld között című könyv megírásával, kiadásával, hogy idehaza is méltó emléket állítson a művésznőnek. A laskói származású szerző még fiatalkorában találkozott Berger Otti nevével.

– Azonnal felkeltette érdeklődésemet az alkotói pályája, tragikus életútja, és elkezdtem gyűjteni a vele kapcsolatos ismeretanyagot. Először rövidebb ismertetést terveztem, végül egy könyv lett belőle – tudtuk meg a laskói származású, ma Svájcban élő szerzőtől.

Az Ég és föld között című könyvet múlt kedden mutatták be először Vörösmarton. A bemutató megemlékezéssel és koszorúzással kezdődött a művésznő emlékkövénél, mely eddig a református sírkerthez közeli zsidó temetőben állt, most viszont a ravatalozó mellett kapott helyet, a falu jelentős személyiségeinek sírkövei között.
– Sokan nem tudnak róla, hogy Vörösmarton, a református temető mögött van egy zsidó temető is. Itt volt elhelyezve Berger Otti emlékköve, melyet az egyik hozzátartozója állított, és ami most Apostol János honvédtüzér és más neves falubeliek sírköve mellé került – nyilatkozta lapunknak Varga György református lelkész.

A koszorúzás után a vörösmarti református parókia imatermében került sor a bemutatóra, melyen a könyv mellett a szerzőt is megismerhette a közönség. A kötetet másnap az eszéki egyetemen is bemutatták, az eseményre a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, valamint a Történelem Tanszék közös szervezésében került sor.