Az éltető nedű, avagy milyen vizet iszunk?

0
296
09-viz

Ha az ember szomjas, az lenne a legtermészetesebb, hogy elfordítja a csapot, majd a poharába csorgó vizet megissza. De ezt nem teheti biztonsággal az, akinek nincs vezetékes vize, ha jó vízre vágyik, a boltból kel hazahordania a megbízhatónak tartott palackos vizet. De csak addig, amíg a kezébe nem akad egy olyan tanulmány, mely szerint a palackozott ásványvíz túlzott fogyasztása káros az egészségre. Mint kiderült, a vezetékes vizek fertőtlenítésére használt klór is veszélyes. Akkor most milyen vizet is igyunk/iszunk? Górcső alá vettem hát mindennapi vizünket, és ebben a Közegészségügyi Hivatal víz- és levegővizsgálati laboratóriumának vezetője, dr. Szántó Vera volt segítségemre.

Az terveztem, hogy majd az eszéki Közegészségügyi Hivatal laboratóriumában  bevizsgáltatom egy kút és egy vízvezeték vizét, valamint azt a palackos vizet, amelyet nap mint nap fogyasztunk családommal. De miután felvilágosítottak, hogy ha egy teljes körű vizsgálatot szeretnék, akkor akár tízezer kúnát is kifizethetek, úgy döntöttem, erről leteszek. Egyébként egy egyszerű vízmintavizsgálat, amelynél azt állapítják meg, hogy az alkalmas-e emberi fogyasztásra, 380 kúnába kerül, és kb. egy hetet kell várni az eredményre. A laboratórium vezetője, dr. Szántó Vera szerint az emberek gyakran hoznak be kúti vizeket vizsgálatra.

Amikor rákérdezek a palackos víz káros hatására és a fertőtlenítéskor használt klór veszélyeire, azt válaszolja, hogy ha így nézzük, akkor manapság szinte mindennek van káros mellékhatása,  például a gyógyszereknek is, de az orvos mégis felírja, mégpedig egészségünk érdekében.

A kúti víz

Sajnos még manapság is több olyan település van, ahol nincs vezetékes víz. Azoknál a kutaknál, ahol mélyről jön a víz, nincs probléma, de a sekély, a földfelszíntől pár méterre ásott kutaknál már más a helyzet, többek között a szennyvíztároló közelsége miatt.

– A baranyai vizekben egyébként magas a nitrit- és a nitrát-koncentráció, ami a 60-as években methemoglobin betegséget okozott, ez különösen a csecsemőknél veszélyes. Még a háború (1997) után is előfordult ilyen megbetegedés. Szlavóniában, Vinkovci környékén pedig az arzénkoncentráció magas. A Dárdai járás területén levő, egyébként mély és ezért nem szennyezett kutak vizének viszont a vastartalma magasabb – mondja a laboratórium vezetője.

A vezetékes víz

A víz, amelyet a vízközmű-szolgáltató juttat el otthonunkba, a legbiztonságosabb Vera asszony szerint is, mert minőségét a folyamatos ellenőrzés garantálja. Az eszéki vízvezeték-hálózat 400 km hosszú, minőségéről a modern technológiát alkalmazó szakemberek gondoskodnak. Ezért ajánlatos mindenkinek, aki csak teheti, vezetékes vizet fogyasztania.

– A vezetékes vízre való áttérés után sem kell azonban eltüntetni a kutat, hiszen locsolásra, az állatok ellátására nyugodtan használhatják – mondja még Szántó Vera.

Víztisztítás otthon

Annak, aki vezetékes vízzel rendelkezik, nincs szüksége víztisztító berendezésre a szakember szerint. Személyesen is tapasztalta, hogy a víztisztítóval kezelt víz nagyon rossz minőségű volt a karban nem tartott berendezés miatt. Hiába is mondja a tisztítót ránk sózó illető, hogy elég évente egyszer cserélni a szűrőt: ha rossz a vizünk minősége, gyakrabban kell cserélni, mert többet árt, mint használ a berendezés.

A víztisztítókat – természetesen a megfelelő karbantartás mellett – leginkább a kiskőszegieknek ajánlja, ahol még nincs vízvezeték, illetve a főherceglakiaknak, ahol egy elhanyagolt vízvezeték-hálózat van.

Fogy a vízkészletünk

Már nem csak a környezetvédők szajkózzák a Föld lakosságát sújtó általános vízhiánnyal kapcsolatos adatokat, hanem a napi hírekben is tényként beszélnek róla.

Földünk 80 országában 2 milliárd ember szenved a krónikus vízhiánytól. A következő 50 éven belül az emberek 40%-a vízhiánnyal fog küszködni, az egész világot érintő probléma fölött nem szabad elsiklanunk.

Szennyezzük a vizet

Nincs olyan felszíni vagy felszín alatti víz, amit ne érne el az emberi tevékenység okozta szennyeződés. A mezőgazdaság évente 80 millió tonna műtrágyát, a lakosság és az ipar együttesen 120 millió tonnányi kozmetikumot és mosószert használ fel. A folyókba és tavakba 300 milliárd liter szennyvíz ömlik. Egyetlen liter olaj egymillió liter ivóvizet tesz fogyasztásra alkalmatlanná. Az óceánokba évente rengeteg szennyezőanyag ömlik:
2,6 millió tonna nitrát, 2,5 millió tonna cink, 370 000 tonna ólom.

A világon kb. 3 milliárd embernek nincs elegendő egészséges ivóvízforrása.

Ne feledjük, hogy ránk is hárul feladat ivóvizünk megőrzésének érdekében.

Fotó:

Dr. Szántó Vera