Az első horvátországi könyv az Ünnepi Könyvhét listáján

0
147
07-unnepi-konyvhet2

Budapesten a Ráday Könyvesházban mutatták be Kontra Ferenc kötetét

A 82. Ünnepi Könyvhét programjának keretében szombaton nagyszámú közönség előtt a budapesti Ráday Könyvesházban mutatták be Kontra Ferenc Horvátország magyar irodalma című könyvét.

A művet dr. Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész, egyetemi tanár méltatta, aki koncepcióját ismertetve külön kiemelte, hogy a horvát államiság gondolata, keretei számos továbbgondolandó kérdést vethetnének föl, a kötetben azonban a mai Horvátországról van szó, és ide tartozik minden író, aki annak területén született, élt vagy munkásságának akár kis szakasza is hozzá köthető. Horvátország változatos történelmi-kulturális térképéről beszélt, melyben kiemelt helyet kap a mai baranya–szlavóniai régió, a zágrábi iskola, valamint a tengermellék. Méltatásában elmondta, hogy a kötet legerősebb anyaga két szélső pontjához, a régi magyar irodalom és a mai magyar irodalom bemutatásához fűződik. Az előző olyan alkotásokat tartalmaz, amelyek az egyetemes magyar irodalom- és művelődéstörténet legelső megnyilatkozásai, és ma is legértékesebb alkotásai között tartjuk őket számon, a huszadik századi művek pedig nemcsak esztétikai értékeik miatt fontosak, hanem a bennük megjelenő korábrázolás, különösen a legutóbbi háború eseményeinek megjelenése teszi őket izgalmasakká. A példás következetességgel megszerkesztett kresztomátia, irodalmi olvasókönyv dr. Kiss Gy. Csaba szerint megkerülhetetlen lesz mindazok számára, akik a tájegység irodalmát kutatják.

Kontra Ferenc elmondta: büszke arra, hogy a könyv zágrábi támogatással jelent meg az eszéki HunCro gondozásában, továbbá arra, hogy ez az első horvátországi kiadású könyv, amely felkerült az Ünnepi Könyvhét hivatalos listájára.

unnepi-konyvhet1

A közönség a Ráday Könyvesház kiállítótermében