Az általános iskolai igazgatók felének nincs egyetemi végzettsége

244
BELFLD-ISKOLAIGAZGAT

Az iskolaigazgatók egyesülete azzal a kéréssel fordult az alkotmánybírósághoz, hogy számukra határozatlan időre szóljon a szerződés, és hogy az egyetemi diploma megszerzésének határidejét 2015-ig hosszabbítsák meg.

A Vjesnik c. napilap szerint amennyiben nem hosszabbítják meg a határidőt, ami egyébként ez év végéig tart, az igazgatók negyven százaléka a következő évtől munka nélkül maradhat. Jelenleg az 1300 általános és középiskolai igazgató közül 330-nak nincs egyetemi végzettsége. A két és fél éve életbe lépett törvény megszüntette a határozatlan időre szóló szerződést is, így ötéves időtartamra szól a kinevezés, és ha nem választják meg újra őket, akkor még négy hónapig jár nekik a fizetés, és regisztráltathatják magukat  munkanélküliként. A tanintézmény-vezetők közel 1200 taggal rendelkező egyesülete szerint manapság iskolaigazgatónak lenni azt jelenti, hogy öt év után akár utcára is kerülhetnek. Ezért fordultak az Alkotmánybírósághoz. Az egyesület elnöke hangsúlyozta, nem a minisztériummal van bajuk, de féltik egzisztenciájukat; teljes mértékben egyetértenek azzal, hogy az igazgatói poszthoz szükséges az egyetemi végzettség, de egy átmeneti időszakra szükségük van. Szerintük nem történne semmi, ha a határidőt 2015-re módosítanák.

Dijana Vican, az alapfokú oktatással megbízott államtitkár a Vjesniknek kijelentette, tervben van a szóban forgó törvény módosítása, ami lehetővé teszi, hogy a 330 iskolaigazgató egyetemi végzettséget szerezzen egy ésszerű határidőn belül, ami valószínűleg 2015 lesz. Az államtitkár elmondta,  a törvényt két és fél éve hozták, és elvileg lett volna idejük az igazgatóknak a kért végzettséget megszerezni, a felsőoktatási rendszer viszont nem tette ezt lehetővé, ugyanis a bolognai rendszer hatályon kívül helyezte a kedvezményes tanrend lehetőségét, így többen kénytelenek voltak pl. a mostari egyetemre iratkozni.