Átalakul az ország utolsó szénerőműve

Néhány éven belül Horvátország bezárja utolsó széntüzelésű erőművét – jelentette be Andrej Plenković kormányfő a novemberben Glasgowban megrendezett klímacsúcson. Mint azóta kiderült, az erőmű nem zár be, csak átalakul.

Mivel a széntüzelésű erőművek a felelősek a világ szén-dioxid-kibocsátásának közel feléért, ezért az elmúlt időszakban világszerte jelentős lépések történtek annak érdekében, hogy háttérbe szorítsák ezen ősi erőforrásnak az áramtermelésben való felhasználását. Ebbe a sorba állt be Horvátország is novemberben, amikor is a kormányfő bejelentette, bezárják az ország egyetlen szénerőművét. A bejelentés nagy port kavart, hiszen az isztriai Plominban található, 1971 óta működő erőmű jelentős munkáltatónak számít a környéken, ráadásul a kieső energiatermelést csak importból lehetne pótolni. Azóta kiderült, az erőmű nem zár be, sőt jelentős modernizáláson fog átesni a jövőben.

Zöldebb energia

A miniszterelnök bejelentését Európa-szerte elismeréssel nyugtázták, hiszen példaértékű, hogy egy kis nyugat-balkáni ország is nagy erőkkel száll be a klímavédelembe. Mindezt ráadásul úgy sikerül megvalósítani, hogy közben a térség jelentős fejlődésen is keresztülmegy, hiszen a károsanyag-kibocsátó erőmű nem zár be, csak zöldebbé alakul. A széntüzelésű blokkokat a tervek szerint átalakítják úgy, hogy azok legfőbb fűtőanyaga a biomassza, illetve az éghető szemét lesz. Ezzel az ország megőrzi elektromos kapacitásait, és a létesítmény dolgozóinak sem kell attól tartaniuk, hogy munka nélkül maradnak. Érdekesség, hogy a plomini áramfejlesztő 340 méter magas kéménye Horvátország legmagasabb objektuma.