Április 11., a magyar költészet napja – tisztelet a magyar líra előtt

0
269
07-kolteszet-plakatvers

A magyar költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon. Ebből az alkalomból az anyaország határain túl élő magyar közösségekben is irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a tragikus sorsú poéta emléke és a magyar líra előtt. A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma és a Barkóca gyermekújság plakátverspályázatot hirdetett általános és középiskolás tanulók számára, amelyre sok szép alkotást küldtek be a diákok.

József Attila Budapesten, 1905. április 11-én látta meg a napvilágot. Huszadik századi magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Magyarországon 1964 óta a költőóriás születésnapján, április 11-én ünnepelik a költészet napját. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a tragikus sorsú poéta emléke és a magyar líra előtt.
A magyar költészet szinte kiapadhatatlan forrás mindazok számára, akik szeretnék megismerni nyelvünket, kultúránkat és történelmünket. Mindezek mellett a versek olyan élményt is nyújtanak, amely meghatározó lehet egész életünkön át. A legtöbb embernek van kedvenc verse. Verset olvasni érték, és jó lenne, ha nemcsak ezen a napon találnánk rá a gyönyörű költeményekre, hanem szakítanánk erre időt máskor is!

Díjazottak:

Alsó tagozat:
Suropol Hana
(4. osztály, Ójankovác).

Felső tagozat:
Karajkó István
(5. osztály, Laskói Általános Iskola).

Középiskola:
Hugyik Lídia
(II. oszt. gimnázium, HMOM Központ).

 

Ünnepeld alkotva a magyar költészet napját!
A fenti mondattal szólította meg a horvátországi magyar tanulóifjúságot a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma és a Barkóca gyermekújság szerkesztősége, akik a magyar költészet napja alkalmából hirdettek plakátverspályázatot általános és középiskolás tanulók számára. A téma József Attila A Dunánál című költeményének első része volt. Pályázni személyenként maximum 2 darab saját, kézzel készített plakáttal lehetett, amely(ek)en szerepelnie kellett az említett versnek.
A magyar tannyelvű iskolákból és az anyanyelvápoló diákoktól 69 pályamunka érkezett.
A beérkező munkákat háromtagú szakmai bírálóbizottság értékelte.
Kovacsevity Anna, a pedagógusfórum alelnöke, a bírálóbizottság tagja azt mondja, nagy öröm volt számára a sok szép munka között válogatni, mert ez azt jelenti, hogy egyre inkább sikerül eleget tenni annak a nemes feladatnak, hogy magyar közösségünk tanulóifjúságának az anyanyelv iránti szeretetét erősítsék.
Kovacsevity Anna volt tíz évvel ezelőtt a kezdeményezője és szervezője az első kétnyelvű versmondó versenynek is, amelyet az eszéki magyar iskolaközpontban a József Attila emlékév kapcsán rendeztek, és sok esztendőn keresztül évente száz és száz diák szavalta a magyar költészet nagyjainak verseit nem csupán magyarul, hanem horvátra fordított változataikat is.
– Többek között ezeknek a versenyeknek a sikere adta az ötletet, hogy meghirdessük ezt a plakátverspályázatot, de nem mondtunk le arról sem, hogy újra megszervezzük a szavalóversenyt is – mondta Kovacsevity Anna.

 

{fcomments}