Alzheimer Café Pélmonostoron

0
142

Vasárnap a HMDK pélmonostori székházában rendezett Alzheimer Café-találkozót a Soproni Idősek Háza Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Budapest) támogatásával. A rendezvény célja a demenciával élő személyek és hozzátartozóik segítése.

Az első Alzheimer Cafét 1997-ben Hollandiában dr. Miesen Bere geriáter-pszichiáter hozta létre, aki észrevette, hogy a demencia tabu téma, gyakran még a családokon belül is, és ő ezen változtatni akart. Az ötlete az volt, hogy lehetőséget teremtsen a beszélgetésre az érintettek számára olyan környezetben, ahol szégyenkezés nélkül tapasztalatot cserélhetnek és egyúttal egy megértő közösségben tölthetik idejüket. Ezért alapította meg az Alzheimer Cafét, ahová meghívta ismerőseit és mindenki mást, aki érdeklődött a téma iránt.

Az Alzheimer Café egy független, alulról szerveződő kezdeményezés, amely a helyi közösségekben élő szociális és egészségügyi szakemberek, valamint segítő szándékú emberek önkéntes munkájának köszönhetően, a helyi lehetőségek függvényében rendezi meg az összejöveteleit.

Május 26-án a pélmonostori HMDK-alapszervezet székházában került sor Alzheimer Café-ra. Az összejövetelen dr. Sütő Teréz idősügyi szakértő, a Soproni Idősek Európai Háza Alapítvány elnöke, Sipőcz Katalin diplomás ápoló, szociális főtanácsos, dr. Amberger Erzsébet nyugdíjas tisztifőorvos tartottak előadásokat az időskori demenciáról, a betegek otthoni ápolásáról és más, kapcsolódó témakörökben. Az előadások között a soproni Nefelejcs Nyugdíjas Dalkör a zene gyógyító energiáival köszöntötte a hallgatóságot.

A rendezvény házigazdái dr. Szántó Tibor közegészségügyi szakorvos és Kovács Ferenc, a HMDK pélmonostori alapszervezetének elnöke voltak. Részt vett az eseményen De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul is, akinek köszönhetően létrejött a kapcsolat a pélmonostoriak és a Soproni Idősek Háza Alapítvány között. Szántó Tibor lapunknak nyilatkozva elmondta, Horvátországban ma 80 ezer ember szenved az Alzheimer-kórtól, mégis csupán hétezren részesülnek kezelésben, ezért fontos, hogy többet foglalkozzunk e témával, az Alzheimer Café pedig erre teremt lehetőséget.