A vártnál jobb volt az idei szezon az Adrián

0
6

A koronavírus-járványt a turizmus világszerte megszenvedte. Nem kivétel ez alól Horvátország sem, az idei szezon viszont már bizakodásra ad okot.

A koronavírus-járvány csillapodása ellenére – az előző évhez hasonlóan – 2021 sem volt a turizmus éve. A különböző korlátozások miatt az emberek világszerte még mindig sokkal kevesebben utaznak, mint a pandémia előtt. Ennek ellenére a horvát turizmus a vártnál jobb eredményeket produkált, igaz, a számok még most is messze elmaradnak a rekordnak számító 2019-es évtől. A Turisztikai és Sportügyi Minisztérium legfrissebb adatai szerint az év első nyolc hónapjában 10,7 millió turista érkezett az országba, akik összesen 67,9 millió vendégéjszakát töltöttek itt, főleg az Adrián. Ez 56, illetve 43 százalékkal jobb a tavalyi év eredményeinél.

A legtöbb, közel 16 millió éjszakát a német vendégek töltöttek itt, akiket a hazaiak követtek 10 millió éjszakázással. Utánuk a szlovének, a lengyelek és az osztrákok következnek nyolc, hét, illetve ötmillió vendégéjszakával. Ami a magyar turistákat illeti, 414 ezren döntöttek úgy, hogy idei szabadságukat az Adrián töltik (2,3 millió vendégéjszaka a tavalyi 1,2 millióval szemben, az ideit 222 ezer vendég „produkálta”).

- Reklám -

Ami a horvát idegenforgalom egészét illeti, a legtöbb látogató a tengerpart északi részén lévő Isztria megyébe érkezett. Őket a Fiume (Rijeka) központú Tengermelléki-fennsíki, illetve Split-dalmát megye követi. A turisták körében a legnépszerűbb városok idén Rovinj és Poreč voltak, de Vir szigete is felfért a top három leglátogatottabb helyszínt tartalmazó listára. Érdekes módon az előző évek nagy kedvence, Dubrovnik idén csak az ország negyedik leglátogatottabb turistacélpontja lett.

Az idei turistaidénnyel tulajdonképpen a kormány is elégedett. Ez azért is jó hír, mert közvetett módon az ország gazdaságának közel egyharmadát teszi ki az iparág és az azt kiszolgáló tevékenységek. A pénzügyi tárca ugyan még nem rendelkezik pontos adatokkal, de a miniszter szerint a turistáknak köszönhetőn megközelítőleg 7 milliárd euró folyt be idén az államkincstárba. Ez az összeg 2019-ben – a horvát idegenforgalom valaha volt legjobb évében – 12 milliárd volt.