A takarékoskodás „tudománya”

459

2011 sem lesz könnyebb a tavalyi évnél, egyre nehezebb lesz megszerezni és még nehezebb megtartani a pénzt. Ehhez adunk most néhány hasznos ötletet.

A recesszió ránk mért keserveit az emberek nagy többsége megérezte, amelynek a legelső jele a pénztárca tapintható vékonyodása volt. Kevesebb munka, kevesebb fizetés, kevesebb elkölteni való. Nagyobb számlák, hitelek, mínuszok, és máris fáj az ember feje. Mivel semmiféle javulással nem kecsegtetnek bennünket a gazdasági elemzők, már ami az új, 2011-es évet illeti, jobb, ha mindenki kifejleszti magában a spórolás képességét. Merthogy igenis, tudományról van szó, egyeseknek könnyebben, másoknak nehezebben elsajátítható ismeretekről. Íme néhány ötlet, hogyan ússzuk meg az idei évet eladósodás nélkül.

A bankkártya átka

Azt gondolom, hogy kevés olyan felnőtt személy él országunkban, aki ne ismerné a mínusz fogalmát. A folyószámla által biztosított hitelről beszélek, amelynek a törlesztéséről mi magunk döntünk, és ami remek lehetőséget biztosít a pénzintézeteknek a pofátlanul magas kamatok beszedésére. Persze nem bánjuk, ha szorult helyzetünkben van hová nyúlni, és már nyújtjuk is a kártyát az eladónak, csakhogy a következő egyenlegkérdezésnél tágra nyílt szemmel meredünk az automatára, és próbáljuk felidézni, hogy mire is költöttünk el ennyi pénzt. Ennek elkerülése érdekében érdemes inkább a készpénzes fizetést alkalmazni, és annyit költeni, amennyi a tárcánkban lapul. A másik fontos dolog pedig, hogy minden pluszbevételt be kell tenni a számlára, hiszen így kevesebb az esélye annak, hogy elköltjük, és ily módon még a tartozást is csökkenthetjük. A vásárlást pedig mindig előzze meg egy fontossági sorrend felállítása, és a nagybevásárlást is érdemes listával a kézben végezni, így nem kerülnek felesleges dolgok a kosárba.

A háztartásban megtakarítani

Egyes számlák összege is könnyen csökkenthető, ha jobban odafigyelünk. Ilyen például a takarékos izzók használata, az elektromos készülékek áramtalanítása, a hűtő rendszeres kiolvasztása, a nem folyóvizes mosogatás stb. Az említett módszereket és számos más „technikát” nagyon sokan ismerik. Mivel idén nem sok jóra számíthatunk, érdemes elkezdeni alkalmazni őket, hogy könnyebben átvészeljük a nehéz időket. Persze mindeközben pedig bízni kell abban, hogy a helyzet lassan, de biztosan jobbra fordul.