A szülőföldön való boldogulás nem létezik gazdaságfejlesztés nélkül

0
663
10-hordosi_konferencian

A szülőföldön való sikeres boldogulás elképzelhetetlen a magyar gazdaság fejlesztése nélkül – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a múlt pénteken Simontornyán. A nemzetpolitikai államtitkárság által Gazdaságfejlesztés az egyéni boldogulás és a szülőföldön maradás szolgálatában címmel szervezett szakmai továbbképzésen külhoni magyar főiskolai és egyetemi hallgatók vettek részt. A konferencián Hordósi Dániel képviselte magyarságunkat.

A nemzetpolitikai államtitkárság által rendezett szakmai hétvége célja a gazdaságfejlesztés, a szakképzés, az egyéni boldogulás és a szülőföldön maradás egymásra ható kapcsolatának bemutatása volt a résztvevőknek.
A konferenciát Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg. Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy az anyaország kulturális támogatások mellett gazdasági segítséget is nyújtson a határon túli magyaroknak, ami kulcsfontosságú a megmaradásukhoz. Elmondta továbbá, hogy a Magyar Állandó Értekezlet beleegyezésével a 2016-os év a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve lesz.
A szakmai hétvége előadói között szerepelt Braun Márton, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója és a Magyar Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Tuzson Bence országgyűlési képviselő, a Fidesz-frakció szóvivője.
A konferenciára 65 külhoni magyar főiskolai és egyetemi hallgató érkezett: Erdélyből 28, a Vajdaságból 18, Kárpátaljáról 11, a Felvidékről 7, Horvátországból pedig Hordósi Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója.
A szakmai program zárásaképp vitaestet tartottak, a hallgatók kifejthették véleményüket és gyakorlatot szerezhettek a vitakultúra világában. A migránskérdéssel foglalkozó vitaesten Hordósi Dániel is felszólalt.
– Örömmel fogadtam az anyaország döntését, hogy támogatja a külhoni vállalkozókat. Úgy vélem, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben ezzel segítheti leginkább a külhoni magyarság megmaradását – mondta lapunknak Hordósi.
Kifejtette, tartalmas előadásokat hallott a simontornyai konferencián, az előadók tanácsokkal látták el a résztvevőket a gazdálkodás indításáról, a felmerülő problémák kezeléséről, pályázati lehetőségekről.

 

{fcomments}