A primošteni Q Yacht chartercégnél jártunk

A testvérek vállvetve biztosítják a jó szelet

1680

Négy, kopácsi gyökerekkel rendelkező Baka testvér viszi a Q Yacht chartercéget, amelyet nyolc évvel ezelőtt alapítottak. Flottájukban jelenleg 20 hajó található, ezek üzemeltetését és bérbe adását végzik. Hajótulajdonosok és hajózni vágyók igényeire egyaránt komplett megoldásokkal szolgálnak. A cél mindkét esetben ugyanaz: magas színvonalon biztosítani a hajózás nyújtotta életérzést.

A primošteni, magyar tulajdonban lévő Kremik kikötőbe érve vitorlások, katamaránok és egyéb impozáns hajók végeláthatatlan sora tárul elénk. Keressük a Q Yacht céget, a kopácsi gyökerekkel rendelkező család itteni vállalkozását, amelyet négy testvér, ifj. Baka Béla, Bence, Szabolcs és Emese vezet. Édesapjuktól, Baka Bélától örökölték a tenger és az idegenforgalom iránti szeretetet, aki maga is sikeres vállalkozó, többek között a kopácsi Family Camping is az ő nevéhez fűződik. Nem esik messze az alma a fájától, szokták mondani, így egyáltalán nem meglepő, hogy felnőtt gyerekei is apjuk nyomdokaiba léptek.

Ifj. Baka Béla

A chartercég főhadiszállását viszonylag könnyen megtaláljuk, elegáns és látványos az irodájuk. A legidősebb és a céget megalapozó testvér, Béla, akit leginkább csak Bécinek szólít mindenki, már szalad is elénk, hogy üdvözölje stábunkat, és azonnal körbe is vezet bennünket. Közben pedig mesél a kezdetekről.

– Nyolc évvel ezelőtt vágtam bele egyedül, aztán egyik, majd a másik, és végül a harmadik testvéremmel együtt kvázi vállvetve virágoztattuk fel a vállalkozást. Egy kéthajós chartercégből indultunk, jelen pillanatban pedig egy 20 hajós chartercéget üzemeltetünk. A flottánkban most 11 katamarán, 8 vitorlás és egy motoros jacht található. Itt vagyunk Primošten előtt, mögött, attól függ, hogy melyik irányból jössz be Marina Kremikbe, ami magyar tulajdonú kikötő. A cég neve a minőségi szolgáltatásba vetett hitvallásunkat tükrözi, a Quality Yachtcharter Services szóegyüttesből ered. A charterszolgáltatás tulajdonképpen egy régi-régi üzletág, ami arról szól, hogy ha az ember hajótulajdonos akar lenni, de nem szeretné vállalni a vízi járműve üzemeltetésével kapcsolatos terheket – úgymint szervizelés, takarítás, kiadás, papírmunka -, azokat mi mind átvállaljuk. Így igazából ő tulajdonosa lett egy gyönyörű hajónak, amit fenntartunk számára és még akár hasznot is tudunk neki termelni – tudtuk meg Bécitől.

A családi vállalkozás a kikötő területén található, amely egy tavaly átvett hajósbolttal bővült, ahol minden, a hajózáshoz szükséges felszerelés megtalálható. Erre pedig igencsak szükség van, hiszen a hajózás nyújtotta életérzés megtapasztalásának itt van a melegágya. A Q Yacht mólóját bejárva két katamaránon látunk készülődést, a tulajdonosától megtudjuk, hogy másnap nem kisebb távnak vágnak neki, mint a Seychelle-szigetekig vezető út, hogy odaérjenek, másfél hónapig kell hajózniuk.

Testvéri összefogással sikeres vállalkozás

Már Konfuciusz is megmondta, hogy csináld azt, amit szeretsz, és soha többé nem kell dolgoznod. A Baka testvérek éppen ezt teszik, vállalkozásuk pedig virágzik. Magukévá tették a dalmát életmódot: a cég székhelyén található konyhában is rendszeresen összegyűlik a család, jókat főznek és még jobbakat esznek. Fontosnak tartják, hogy önazonosak legyenek úgy a szakmában, mint a magánéletben is. Mindegyikük a hozzá legközelebb álló feladatkört végzi, és az abszolút minőségre törekszenek. Olyan ügyfelekkel szeretnek leginkább dolgozni, akik hozzájuk hasonlóan tisztelik és becsülik a hajózást és az általa nyújtott szabadságot. Az egyetlen lánytestvér, Emese a recepción fogad bennünket.

– Nagyon szeretek itt dolgozni, mert a testvéreimmel lehetek együtt. Reggel, amikor bejövök, akkor általában kiállítom a legfontosabb számlákat, hétvégente én fogadom a vendégeket, hozzám jönnek be először, ez a check-in office. Én intézem a teljeskörű adminisztrációt, a bejelentéseket. Nem vagyok aktív hajós, ugyanis mindig az irodában kell lennem. Egyébként rendelkezem B kategóriás hajós jogosítvánnyal. Idén eddig kétszer hajóztam, ebből az egyik alkalommal a születésnapomat ünnepeltük. Az volt a kérésem, hogy menjünk ki, és akkor tényleg ezt tettük, a családdal együtt több napot töltöttünk a vízen, és az nagyon szép volt. A szezon végén általában a regattákra, vitorlásversenyekre szóló meghívásoknak teszünk eleget, ezeken a kollégákkal team-building-jelleggel is részt szoktunk venni – mesélte a mindennapjairól és a feladatköréről Emese.

Baka Emese

A chartercégnél még a teljes október is jócskán szezonnak számít, amely általában márciusban indul. Az idény végén elkezdik kiemelni a hajókat a vízből, és készülni kezdenek már a következő szezonra, így szinte sosincs megállás.

A Q Yacht csapatában jelenleg, az időszakos alkalmazottakkal együtt közel 30 fő dolgozik, akik a hajók üzemeltetését, takarítását, karbantartását és bérbeadását végzik. Aki tengerre szeretne szállni, annak szüksége van egy jogosítványra, és természetesem némi hajóvezetői tapasztalat sem árt. Természetesen minden hajóhoz igényelhető skipper, vagyis bérkapitány is. Manővertréningeket is szerveznek a hajózáshoz szükséges gyakorlati tudás megszerzéséhez.

Ottlétünkkor Béci elvitt bennünket egy körre az egyik csónakkal, és elárulta, hogy másnap hajnalban nekiindul a nyílt tengernek, horgászni fog, majd ebédet készíteni a hajón. Mindezt olyan átéléssel meséli, hogy mi is megirigyeljük a dalmát „virtust”, ahol a fjaka, a szieszta a mindennapok része. Persze itt sincs kolbászból a kerítés, jegyzi meg Béci, és felidézi, hogy mennyi munka volt és van a mai napig abban, hogy egy ilyen céget tudhassanak a magukénak. De az biztos, hogy megtalálták a boldogulásukat Dalmáciában magyarként, büszkén a kopácsi gyökereikre.