A nem megfelelően használt klímaberendezés többet árthat, mint amennyit használ

0
204
klma---Siajmov-Ibolya

A nyári hőség napjaiban egyre többen szereltetnek lakásukba légkondicionáló-berendezést, amelynek áldásos hatásán kívül a rossz használat következtében komoly egészségkárosító hatása is lehet. Dr. Sicajmov Ibolya szerint fontos betartani az előírásokat.

A múlt héten a 40ºC-t is elérte a hőmérséklet, így igazi kánikulában volt részünk. Az ilyen meleget a legtöbben már egyáltalán nem tudják élvezni. Kivételt csak azok képeznek, akik strandokon vagy víz mellett töltik idejüket, így lehetőségük van a felfrissülésre. A többség egyéb módokon próbálja a krónikus betegeket és az időseket különösen veszélyeztető hőséget átvészelni. Ilyenkor igyekszünk besötétített otthonunk falai között tartózkodni, több folyadékot fogyasztani, és bekapcsoljuk a ventilátort, vagy akinek van, az a légkondicionáló berendezését helyezi üzembe. A rosszul használt szerkezet azonban káros lehet az egészségre. Mivel ezen berendezések ára évről évre alacsonyabb, egyre több otthonban használják, sokszor azonban egyáltalán nincsenek tisztában a veszélyeivel.

A klímapártiaknak fontos tudniuk, hogy a légkondicionálók nem friss levegőt juttatnak a helyiségbe, hanem az ott lévőt forgatják, szűrik és hűtik. A szűrők fontos szerepet játszanak, hiszen ott rakódnak le a különböző baktériumok, szennyeződések. Nagyon fontos tehát, hogy a berendezéseket rendszeresen karban tartsák, hiszen ha nem tisztítják, akkor nem képes tiszta levegőt biztosítani, és ahelyett, hogy visszatartaná a szennyeződéseket, bejuttatja a helyiségbe. Emiatt bakteriális fertőzéséknek is ki vannak téve az ott tartózkodók.

Az orvosi rendelőkbe ilyenkor egyre több beteg érkezik olyan panaszokkal, amelyekért a légkondicionálók a felelősek: arcüreggyulladás, begyulladt szemek és fülek, izomfájdalom, fogfájás, de akár szédülés és ájulás is előfordulhat azoknál, akik folyamatosan ingáznak a klimatizált helyiség és a kinti hőmérséklet között.

A pélmonostori dr. Szicsajmov Ibolya előtt sem ismeretlen a probléma, bár tapasztalatai szerint a klíma elterjedésével párhuzamosan az emberek egyre inkább odafigyelnek használatára.

– Fontos tájékozódni a helyes használatról, és betartani azt az aranyszabályt, hogy a hőmérséklet-különbség a kinti és a hűtött helyiség között ne legyen nagyobb 5ºC-nál. Ne fújassuk közvetlenül magunkra a hideg levegőt, és mielőtt elhagyjuk a klimatizált helyiséget, jó lenne, ha legalább öt perccel korábban kikapcsolnánk, hogy a szervezetet ne érje sokként a meleg. De persze vannak előnyei is, hiszen ha rendszeresen szervizelik és okosan használják, akkor a krónikus betegeknek sokat segíthet a hűvös szoba, hiszen számukra a tartósan nagy hőség igencsak ártalmas lehet – nyilatkozta lapunknak a doktornő.

A légkondi okozta panaszokkal általában olyanok fordulnak orvoshoz, akik legalább fél napot klimatizált helyiségben tartózkodnak, illetve hosszú időt töltenek a hűtéssel rendelkező gépjárművekben.