A mohácsi csatáról testközelből

88

A Mohácstól délre található Sátorhelyen, egy impozáns kapun belépve, a Szent Koronát felidéző fogadóépületnél indul a történelmi séta. A várdaróci Hegedűs Izabella vezetett körbe minket a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen.

1526, a mohácsi csata. A tragikus végkimenetelű esemény, amely megváltoztatta Magyarország sorsát. A Csele-pataknál meghalt a király, az egyházi és állami vezetők nagy része is odaveszett a harcban, végül pedig három részre szakadt az ország.

A mohácsi csata a magyar történelem legmeghatározóbb eseményei közé tartozik, ennek állít emléket az 1976-ban épült Mohácsi Nemzeti Emlékhely. A csata 450. évfordulóján, 1976. augusztus 29-én adták át. 2011-ben teljesen felújították, és akkor épült meg az új fogadóépület is, amely a magyar Szent Koronát idézi alakjával.

Ottjártunkkor éppen egy diákcsoport érkezett, akiket a várdaróci Hegedűs Izabella, az emlékhely turisztikai felelőse fogadott és kalauzolt körbe.

– A múzeumi rész a diákcsoportok nagy kedvence, ott filmeket nézhetnek meg az ütközetről, korhű katonai viseleteket láthatnak, és egy nagyon érdekes plusztartalmunk is van: kézbe is vehetnek fegyvereket. Elmondjuk ezek jellemzőit, történetét, hogyan használták őket, és természetesen szigorú szabályok mellett, felnőtt felügyelettel vehetik a kezükbe, ami nagy élmény szokott lenni. Célunk, hogy méltóképpen mutassuk be a szomorú történetet, amelyet az emlékhely jelképez – fejtette ki Izabella.

Horvátországból is egyre többen látogatják az emlékhelyet

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely több mint 1500 katona végső nyughelye. A tömegsírok között II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya és sok-sok névtelen vitéz fából faragott szobrait láthatjuk. Nem véletlen, hogy egyre többen érkeznek egész Horvátország területéről, hiszen a csata horvát részről is fontos volt, ugyanis a magyarokkal együtt ontották a vérüket a horvát katonák is az országért. A magyar sereg jobbszárnyát Batthyány Ferenc vezetésével horvátok alkották. Olyan fontos szerepet játszottak a csatában, hogy külön a számukra faragott sírjellel emlékeznek rájuk.

– Az emlékhely 2016 óta része a Szulejmán-Zrínyi tematikus útnak, valójában akkor indultak meg a horvát csoportok, és azóta szerencsére nagyon jó viszonyt ápolunk szinte az összes, Horvátország keleti részén működő irodával. Sok diákcsoport érkezik, éves szinten úgy két-háromezer fő. Hét és fél éve dolgozom itt, a feladatköröm sokrétű, de a csoportvezetést különösen szeretem. A téma adott, viszont a korosztály nagyon változó: az óvodásoktól kezdve a nyugdíjasokig terjed. Ugyanazt a történetet kell elmesélni egy négyévesnek és egy 84 évesnek is, természetesen úgy, hogy meg is értse és élvezze, ez néha kihívást tud jelenteni, egyúttal pedig megadja a szakma szépségét – tudtuk meg Izabellától.

Az emlékhely egyénileg és csoportosan (15 főtől) is látogatható, horvát és angol nyelvű idegenvezetéssel is igényelhető. Aki szeretné átélni történelmünk egy nagyon fontos szeletét, amelyben ugyan a csatát elveszítettük, de a katonák hősökként küzdöttek, védelmezve a hazát és a keresztény Európát, látogasson el az emlékhelyre. Megérdemlik, hogy ápoljuk az emléküket, ugyanakkor napjainkban is példaként szolgál bátorságuk, hazaszeretetük, önfeláldozásuk.