A magyar kultúra napja Kopácstól a tengermellékig

83

A magyar kultúra napja alkalmából több magyar egyesület is tartott rendezvényt. Csúzán kultúrműsorral, Kopácson író-olvasó találkozóval ünnepeltek, de az oktatási intézményekben sem feledkeztek meg a jeles napról.

Író-olvasó találkozó Kopácson

Rendhagyó műsorra került sor a kopácsi Arany János Kultúregyesület szervezésében: a magyar kultúra napját író-olvasó találkozóval ünnepelték meg. Két kopácsi származású költő, író mutatkozott be a közönségnek. Varga Dorotea Panna gyerekkora óta ír, novellái és versei is számos elismerésben részesültek már, egyik művét például beválogatták „A magyar fájdalom és összetartozás versei – Trianon 100” című antológiába.

Juhász Bálint első kisregénye pedig nemrég jelent meg magyar és horvát nyelven is, és megtudtuk a szerzőtől, már készülőben van a folytatás is. Az írásról, az alkotás folyamatáról és a céljaikról Molnár Mónika kérdezte a szerzőket, míg Ruzsicska Ilonka és Varga Tímea előadásában ízelítőt kaphattunk a két szerző alkotásaiból.

Csúza: a helyi művészeti együttesek műsora himnuszunk közös szavalásával zárult

A csúzai Jókai Mór Kultúregyesület a Kossuth-házban rendezett műsort. Pinkert Ilona himnuszunk születéséről szóló felolvasásával nyitotta meg a rendezvényt, majd a Hajnalcsillag gyermektánccsoportnak tapsolhatott a közönség. A kultúregyesület Pódium Amatőr Színjátszó Társulata rövid humoros darabbal csalt mosolyt az arcokra, majd a Csárdás táncegyüttes mutatott be egy rendhagyó produkciót különböző tájegységek koreográfiáinak a felhasználásával. Aztán a három szekció egy csoportot alkotott, és a közönség tagjaival együtt elszavalták nemzeti fohászunkat.

A rendezvényt a HMDK, a Bethlen Gábor Alap és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.

Az iskolákban is volt műsor

A magyar oktatási intézmények is rendszeresen megemlékeznek a magyar kultúra napjáról. Többek között a Kórógyi Általános Iskolában is minden évben ápolják ezt a hagyományt.

– Felső tagozatos diákjaink PowerPoint-os prezentációkkal, valamint plakátokkal hívták fel a figyelmet múlt csütörtökön a magyar kultúra napjára – nyilatkozta lapunknak Sesvećan Emma igazgatónő.

A Laskói Általános Iskolában az alsósok számára szavalóversenyt rendeztek, a felsősök pedig egy kvízvetélkedő keretében mérték össze tudásukat.

– Rendezvényünk középpontjába a 200 éve született költőnket, Petőfi Sándort állítottuk, a 3. és 4. osztályos diákok az ő költeményeit szavalták, a felsősök pedig nagy költőnkkel kapcsolatos ismereteiket fejthették ki egy kvíz résztvevőiként. Az első helyezést elért diákokat tavasszal egy kirándulásra fogjuk elvinni – nyilatkozta lapunknak Kovačević Anna igazgatónő.

A magyar kultúra napja Vukováron

A Vukovári Magyarok Egyesületének Őszirózsa asszonykórusa énekelte el a magyar himnuszt, majd a Petőfi-ösztöndíjas Bódi Viktória rövid előadást tartott a kultúra fogalmáról, annak kereteiről. A Kölcsey-vers elszavalása után egy kisfilmet néztek meg a 200 éves mű keletkezéséről, feldolgozásáról, megzenésítésének történetéről.

A zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkörben is ünnepeltek

A jeles napot a zágrábi magyarok is megünnepelték. Az Ady Endre Kultúrkörben az alkalmi zenés-verses műsorban az egyesület szekcióinak tagjai vettek részt és emlékeztek meg a magyar himnusz születéséről.

Az esemény a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósult meg.

Himnuszunkkal a tengermelléken is foglalkoztak

A HMDK fiumei székhelyű Tengermelléki-fennsíki Megyei Egyesületében is megtartották a magyar kultúra napját. Beszéltek a Himnusz születésének körülményeiről és egy kiállítást hoztak létre a festészeti szakkörükben született, magyar motívumokat ábrázoló alkotásaikból.