A magyar identitás vállalására buzdítanak ROMÁNIAI NÉPSZÁMLÁLÁS

134
image_gallery

Az újonnan alakult Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) egyaránt a magyar identitás vállalására buzdít, és tájékoztató kampányt indítottak az októberi romániai népszámlálásról – adta hírül a Krónika.

Szász Péter, az EMNT Kolozs megyei alelnöke elmondta, hogy a közép-erdélyi régióban 2002-ben 186 ezer ember vallotta magát magyarnak. Számolni kell azonban azzal, hogy ebben a régióban a legnagyobb az asszimiláció, a legtöbb a vegyes házasság, és a szórványtelepüléseken a magyar emberek nem „magyarmédia-fogyasztók”, így nem jutnak el hozzájuk a magyar identitás felvállalását népszerűsítő cikkek. Ezért a két szervezet 45 ezer szórólapot oszt szét ebben a régióban.

Emellett számos – a népszámlálást népszerűsítő – kulturális rendezvényt is szerveznek Romániában. Ennek érdekében az EMNT és az EMNP pályázatot hirdetett helyi és partnerszervezetei számára, így 44 kulturális rendezvény pályázatát bírálták el kedvezően, elsősorban vidéki helyszíneken.

Veres-Kupán Enikő szatmári EMNT-elnök kiemelte: arra kérik az embereket, hogy a nemzetiségre vonatkozó kérdésre úgy válaszoljanak, hogy „magyarok”, és ne jelöljenek meg más regionális identitást, valamint ne egyezzenek bele abba, hogy a számlálóbiztos ceruzával töltse ki az űrlapot.

Hangsúlyozta: nagyon fontos, hányan vallják magukat magyarnak, hiszen a létszámuktól függ, hogy alapítanak-e további magyar iskolákat, indítanak-e kellő számú magyar tannyelvű osztályt, kapnak-e elégséges támogatást a magyar kulturális intézmények, illetve lesznek-e kétnyelvű utca- és helységnévtáblák a köztereken – mondta Veres-Kupán Enikő.

Az Új Magyar Szó emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ már kilenc hónapja elkezdte a felkészülést a népszámlálásra. Székely István, az RMDSZ népszámlálási megbízottja a lapnak elmondta: az általa vezetett szakértői csapat arra összpontosít, hogy minél pontosabb képet kapjanak az erdélyi magyarok a minden eddiginél átfogóbb felmérésről, most ugyanis több a kérdőív, és több információt dolgoznak fel, mint például a 2002-es népszámláláskor. A szövetség külön figyelmet fordít a magyar identitással rendelkező romákra és a magyar anyanyelvű svábokra is.