A környezetpedagógia szellemében

211
08-tovbbkpzs-2

Kopács – Az EtnoNatura Környezetvédelmi Egyesület május 19-én egy, „A környezetpedagógia szellemében“ elnevezésű továbbképzést tartott óvónőknek, tanítóknak, anyanyelvápoló tanároknak.

A környezettudatosságra való nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, ebben a pedagógusoknak is kulcsfontosságú szerep jut. Magyarországon már jól bevált gyakorlata van ennek, különböző oktatási intézmények, erdei és zöld óvodák, iskolák működnek ezen az elven. Az EtnoNatura Környezetvédelmi Egyesület ezért két anyaországi szakembert látott vendégül, akik a tapasztalataikról egy szakmai továbbképzés keretén belül beszéltek itthoni óvónőknek, tanároknak.

– Nagyon örülünk annak, hogy sikerrel zárult egyesületünk első programja, hiszen célkitűzéseink egyik fontos szegmense a környezeti nevelés. A helyszínt illetően Kopács jó választás volt, hiszen itt vagyunk a hamisítatlan természet küszöbén, a Kopácsi-rét körülveszi a falut, a helyieknek megadatott, hogy szorosan együtt éljenek a természettel. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani vendégeinknek, akik vállalták a továbbképzés megtartását, minden résztvevőnek és a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának a támogatásért – nyilatkozta lapunknak az EtnoNatura egyesület elnöke, Tórizs István.

Az első előadásra a kopácsi óvodában került sor, ahol Tórizs István köszöntötte az egybegyűlteket, majd pedig Ruzsicska Ilonka helybéli óvónő beszélt a gyakorlatban megvalósuló környezettudatos nevelésről a kopácsi óvoda példája alapján. Később a helyi kultúrotthon könyvtárában folytatódtak az előadások.

 

Zöld óvodák

Mécs Csaba, a magyarországi Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének elnöke szervezetük hálózatáról beszélt, Surányiné Palkó Eleonóra óvónő a Szűrcsapó óvoda nevelési programját ismertette, majd pedig arról hallhattak a résztvevők, hogy mitől zöld a zöld óvoda.

– A személyiségfejlődés szempontjából az óvodás kor a legfontosabb, az első hét évben alakul ki a gyerek személyisége, utána már csak csiszolgatni lehet. A mi intézményünk, a szombathelyi Szűrcsapó óvoda egy ún. zöld óvoda, a környezeti nevelést a mindennapokban gyakoroljuk. A gyerekek ebben a korban még nagyon fogékonyak, és nagyon sok tapasztalatot gyűjthetnek a természetben, amit aztán átadhatnak a szülőknek is – tudtam meg Surányiné Palkó Eleonóra óvónőtől.

A továbbképzés egy ebéddel zárult, baráti beszélgetés és tapasztalatcsere mellett. A szervezőktől megtudtam, hogy a jövőben további előadásokra is sor kerül majd.