A Karib-térségbe és Floridába is eljut az Aranyhegyünkön termett bor

144

Míg legnagyobb drávaszögi pincészeteink nedűi elsősorban Baranyában és Szlavóniában, de az ország több részén is ismertek, van egy pincészet Darázson, amely, egyesült államokbeli tulajdonosa révén, borait elsősorban közép- és észak-amerikai fogyasztóknak szánja. A Mons Aureus Pincészet több helyi fiatalnak biztosít munkát, mondja a csúzai Pinkert Ákos, aki munkavezetőként dolgozik a cégnél.

A Báni-hegy, vagy a Mons Aureus (Aranyhegy), ahogy a latinok nevezték, már a régmúltban is kiváló minőségű szőlőt termett, borát már a rómaiak, a hunok is előszeretettel kortyolgatták. Olvasóink közül valószínűleg nem is kell bemutatni senkinek híres borrégiónkat. A darázsi Mons Aureus nevű borgazdaság viszont nem annyira ismert, legalábbis a hazai borfogyasztók körében.

– Mondhatni, hogy telített a horvátországi piac, ezért néhány vendéglőt leszámítva idehaza egyelőre nem értékesítünk bort. Cégünk tulajdonosa horvátországi származású, ma Amerikában él, rajta keresztül viszont a Karib-térség és Florida irányába nyitottunk. Évente összesen 50-70 ezer liter bort termelünk, ennek kb. 70%-át ezekbe az országokba szállítjuk, s a maradékot szánjuk a hazai fogyasztóknak – nyilatkozta lapunknak Pinkert Ákos, a gazdaság munkavezetője.

Hozzátette, a jövőben ez változni fog, ugyanis hamarosan borkereskedésük nyílik a Splithez közeli Solin városában, amit már most nagy érdeklődés övez, pedig még meg sem érkeztek a turisták.

Ezenkívül a pincészet azt tervezi, hogy a regionális turizmus irányába is nyit a jövőben. A darázsi dombon egyre nagyobb területet felölelő gazdaságban kóstolóterem is helyet kap, de tervben van szálláshely biztosítása és étterem nyitása is.

Kilenc hektáron folyik a termelés

A jövőbeli tervektől visszakanyarodva a jelenbe elmondható, a Mons Aureus pincészet egy víkendháznyi területből nőtte ki magát az ország keleti határától a Drávaszög szívéig terjedő gazdasággá. Kilenc hektárnyi területen termel olaszrizlinget, cabernet sauvignon-t, szürkebarátot, merlot-t, valamint a vidékünkön ritkaságnak számító syrah fajtát. Kisebb mennyiségben kadarkát, amely a múltban örvendett nagyobb népszerűségnek e tájon, és hamarosan a tramini is megtalálható lesz a pincészet kínálatában.

– A pincészet korszerű technológiával dolgozik, de a borkészítésben a hagyományos eljárások felé hajlik, tehát például a permetezés nem program, hanem szükség szerint zajlik. Boraink valamivel később kerülnek piacra, mint más pincészetek termékei, mert nem sürgetjük az érési folyamatot különböző eljárásokkal, hagyjuk, hogy természetes úton fejlődjön a nedű a hordóban, a tartályban – mondta a munkavezető.

Nívós díjak jelzik a borok minőségét

Sikerük titka nem csupán a korszerű technológiában, hanem az emberi precizitásban is rejlik, Ákost kiváló csapattársak veszik körül, valamennyien idevalósiak, sok csúzai, vörösmarti magyar fiatalnak ad munkát a gazdaság. 

– Én 2019-ben kerültem a céghez. Egyszerű munkásként kezdtem, a szőlőben dolgoztam ültetéstől a szüretig. Aztán borász nélkül maradtunk, hát elvállaltam ezt a feladatkört is. Korábban is volt rálátásom a borkészítés folyamatára, nem volt tőlem teljesen idegen a feladat, autodidakta módon, szakkönyvekből és internetről hozzáképeztem még magamat, hogy a pince mélyén is szakszerűen végezhessem a feladatom – mondta Ákos, hozzátéve, ez talán sikerült is, legalábbis megerősítő visszajelzések voltak számára a hazai borversenyekre elküldött mintáik sikerei, amelyek már az ő borászati munkájának eredményei.

A szentivánzelinai (Sveti Ivan Zelina) országos versenyre négy fajtát küldtek, és mind a négyet, az előbb felsoroltakat díjazták, egy bronz-, egy ezüst- és két aranyérmet hoztak haza. Ákos mind közül legbüszkébb a 2020-as olaszrizlingjükre, amit az ország legjobb száraz borának választottak. Majd a trnavai borverseny, ahol a graševinájukat bajnoki címmel tüntették ki, megerősítette a darázsi pincészet borászát, hogy jó úton halad az önfejlesztésben.

Ami pedig a Mons Aureus pincészetet illeti, a fentiek alapján a drávaszögi borkedvelők számára is izgalmas lehet a kínálata, amennyiben nyitnak a hazai kiskereskedelem irányába is, hogy ne csak a karibiaknak és a floridaiaknak jusson a jóból.