A jogosítvány Horvátországban a legdrágább

12-autoskola

Manapság a legtöbb munkahelynél feltételként vagy előnyként jelölik meg a vezetői engedélyt. A magas üzemanyagárak és képzési költségek miatt viszont kevesebben szereznek jogosítványt. Horvátországban egy B kategóriás jogosítvány megszerzése az orvosi vizsgálatokkal, az elsősegély-tanfolyammal, a kötelező 35 órás vezetéssel és a vizsgadíjakkal körülbelül 940 euróba kerül, ezt kifizetni sok családnak gondot okoz. A körképünkben szereplő többi országban – Szlovéniában, Szlovákiában, Szerbiában, Magyarországon, Romániában és Ukrajnában – ennél jóval kevesebbe kerül.

Ha drágaságról van szó, e téren élen jár országunk: a jogosítvány megszerzése nálunk kerül a legtöbbe. A kötelező 30 elméleti és 35 vezetési órából álló tanfolyamért átlagban 750 eurót kell fizetnünk, 46 euró az orvosi vizsgálat, 60 az elsősegély-tanfolyam, aztán mindezekből vizsgát is kell tennünk, amelyek mindegyikéért legalább még 16-18 eurót elkérnek. Illetékbélyeg nélkül sem úszunk meg semmit, erre ugrik még egy tízes. Így minimum 940 eurós kiadással kell számolnunk, ami azt jelenti, hogy legalább egy szlovén átlagfizetést félre kell tennünk.

A szlovéneknek viszont egy szlovák átlagfizetés is elég ahhoz, hogy jogsit szerezzenek – ha elég ügyes valaki, akkor 630 euróból engedélye lesz. De ne nagyon irigyeljük őket, mert 2010-től bevezették az ún. fiatal sofőr kategóriát. Ők azok, akik még nem töltötték be 21. életévüket. Nekik a jogosítvány megszerzését követő két évben egy alkalommal kötelezően részt kell venniük 2 órás elméleti képzésen és 6 órás gyakorlópályás vezetésen, ennek ára 125 euró. Valamint számukra zéró a tolerált alkoholszint (egyébként 5 ezrelék), és ha 3 éven belül 7 büntetőpontot gyűjtenek be, elveszítik a jogosítványukat (másoknál ez 18 pont). Azoknak, akiktől elvették a jogosítványt, mielőtt újrakezdenék a tanfolyamot, részt kell venniük egy 12 órás ún. pszicho-szociális foglalkozáson, valamint 6 órás gyakorlópályás vezetésen. Ennek ára 250 euró. Amikor ez megvan, kezdhetik az egészet elölről, vagyis újra jogsit kell szerezniük.

Ilyen macerák mellett nem csoda, hogy időről időre arról lehet olvasni, hogy valaki hamis jogsival bukott le. Szlovén példára ugyan nem bukkantam, de egy tavaly megjelent hír szerint 119 darab szerb jogosítványt foglalt le a kalocsai rendőrség, ezek közül eddig 67-ről derült ki, hogy hamisítványok. Állítólag egy közvetítőn keresztül vásárolták a szerb jogsit, csak a fényképet kellett adni hozzá. Ráadásul jóval kevesebbe kerül, mint Magyarországon. Azt mondták a megrendelőknek, hogy Szerbiában valaki levizsgázik helyettük. Miután a vevők átvették, csak annyi dolguk volt, hogy honosítsák Magyarországon. Általában 300 eurót fizettek érte, Magyarországon 440 euróba kerül a tanfolyam és a vizsgák.  Idéntől már nem biztos, hogy megéri Szerbiában vizsgázni, mert az eddigi 300-ról 650 euróra drágult a jogsiszerzés. Ráadásul az eddigi 40 óra helyett most már 80-at kell levezetni, és még elsősegélyből is vizsgázniuk kell, ami korábban nem volt kötelező. A Hét Nap újságírója szerint emiatt nagymértékben csökkent az érdeklődés. Ez Horvátországra is igaz, az utóbbi néhány évben mintegy 30 százalékkal kevesebben vettek részt autóvezetői tanfolyamon, mint korábban.

Átlagbér/EUR

Jogosítvány/EUR

Szlovénia

990

630

Horvátország

730

940

Szlovákia

630

400

Magyarország

500

440

Szerbia

391

650

Románia

365

220

Ukrajna

220

280

 

{fcomments}