A horvát kulturális örökség képekben a budai várban

0
391
belfold-budai-var-001

Horvátország régészeti feltárásait, az épített örökség ritka szép példáit mutatja be 31 plakáton az A horvát kulturális örökség képekben című kiállítás, amely pénteken nyílt a Budapesti Történeti Múzeumban.

A horvát külügyminisztérium és a zágrábi régészeti múzeum utazó kiállítását Gordan Grlić Radman magyarországi horvát nagykövet és Tarlós István, Budapest főpolgármestere nyitotta meg.

A bevezető szöveges tabló után nagyméretű plakátokon megismerkedhet a látogató az ókortól napjainkig a szárazföldi ásatásokkal, a tengeri archeológia leleteivel és az épített örökség kiemelkedő darabjaival – mondta el az MTI-nek Melinda Adam, a nagykövetség munkatársa.

Sanjin Mihelić régész, főmuzeológus, a kiállítás kurátora 120-szor 200 centiméteres, különálló állványokra feszített plakátokból állította össze az anyagot. Minden egyes poszteren több műemlék fényképe látható, a képeket az adott történelmi és kulturális időszakról és helyszínekről szóló szövegmagyarázat kíséri.

Látható az egyik poszteren a Szerémség és Kelet-Szlavónia közt elterülő, a korai bronzkorra tehető vučedoli kultúra legismertebb darabja, a vučedoli galamb fekete kerámiából fehér karcolással díszítve. Egy másik plakát a Poreč óvárosában álló, a bizánci korból származó Euphrasius-bazilikát mutatja be, amelynek mozaikjait Velence és Ravenna után a harmadik legjelentősebb bizánci emlékként tartják számon Európában.

Látható a plakátokon a zadari (zárai) 9. századi Szent Donát-kerektemplom, és az ugyancsak a 9. századból való nini Szent Kereszt-templom.

A tárlaton megismerheti a közönség a tenger megőrizte  örökség páratlan darabját, azt az ógörög bronz atlétaszobrot, egy Apoxiomenosz-ábrázolást, amelyet Lošinj-szigetnél találtak 45 méter mélyen az Adriában 1999-ben.

 

{fcomments}