A horvát fiatalok élnek legtovább a szüleiknél

0
32

Az EU legfrissebb statisztikái szerint az unióban a horvát fiatalok élnek legtovább a szüleikkel egy háztartásban. A jelenség oka a gazdasági helyzeten túl a tradícióban is keresendő.

A mamahotel egy gúnyos kifejezés arra a napjainkban világszerte egyre jellemzőbb jelenségre, hogy számos fiatal sokkal később hagyja el a szülői házat, mint ahogy az néhány évtizeddel korábban szokás volt, vagy esetleg el sem hagyja. Az uniós tagállamok közül Horvátországban repülnek ki a családi fészekből a legkésőbb, átlagosan mintegy   31,8 évesen a fiatalok, míg ez a szám Svédországban a legkisebb: az ottaniak már általában 20,1 évesen elhagyják a „mamahotelt”. A jelenség hátterében kulturális és gazdasági okok is egyaránt fellelhetők. Az északi országokban például hamarabb kezdenek el dolgozni a fiatalok, így az anyagi függetlenedés útjára is korábban lépnek. Ezzel egy időben a dél-európai országokban gyakori, hogy a felnőtt korú gyermekek csak a házasságkötést követően hagyják el a szülői házat.

Tanulás és dráguló ingatlanok

A számok hátterében az áll, hogy a fiatalok jelentős része tanulmányainak folytatása alatt még a szüleivel él, és a nagykorúság elérése után még évekig nem költöznek el otthonról akkor sem, amikor már (nagy nehezen) munkába álltak. Ennek elsődleges oka a magas ingatlanárakban keresendő. Egy fiatal ugyanis többnyire nem engedheti meg magának, hogy önerőből saját lakást vagy házat vásároljon, vagy ha mégis, az ingatlan valószínűleg rengeteg ráfordítást igényel. Éppen ezért sokuk a szülői házban vár addig, amíg nem gyűjt össze egy kis tőkét, vagy nem lesz hitelképes. Ez a jelenség ráadásul többnyire nem zavarja a szülőket, hiszen körülbelül az ezredfordulóig teljesen megszokott volt, hogy egy családi házban több nemzedék is él együtt. Régen nem volt ritka, hogy akár három generáció tagjai is ugyanabban a családi házban laktak, ami a mindennapokat és a gyerekek nevelését is megkönnyítette, igaz, sokszor súrlódásokhoz is vezetett. Ez a szemlélet a társadalom átalakulásával változott meg, hiszen amíg mezőgazdaságból éltek a családok, addig jól jött a plusz munkaerő, együtt könnyebb volt művelni a földeket. Annak ellenére, hogy ez az életszemlélet megszűnt, nem valószínű, hogy a közeljövőben jelentősen csökkenne az otthont korán elhagyó fiatalok aránya.