A HMIK is részt vett a Martosi Szabadegyetemen

martosi-szabadegyetem

Július 8-12. között került sor a III. Martosi Szabadegyetemre Felvidéken, amelyen a Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közössége is képviseltette magát Lakatos Zoltán személyében.

A Martosi Szabadegyetemet, az erdélyi Tusványos mintájára, 2013-ban rendezték meg először, és már első alkalommal a felvidéki magyarság legnagyobb nyári rendezvényévé vált.
A szabadegyetemet – amelynek fő szervezői a Via Nova Ifjúsági Csoport és a révkomáromi Selye János Egyetem hallgatói önkormányzata – idén is a Révkomáromhoz közeli Martos község Feszty parkjában rendezték.
A fesztivál programja négy pilléren alapult, ezek pedig a közéleti vitafórumok és előadások, a zenei kínálat, a jótékonyság, illetve játékok/szórakozás. A tizenévesektől a legidősebbekig mindenki megtalálhatta a kedvére valót a kínálatban.
A tartalmas előadások során idén is előkerültek a felvidéki és az összmagyarságot érintő legfontosabb témák.
A közéleti előadások és vitafórumok keretében volt nemzetpolitikai kerekasztal a külhoni magyar régiók vezető politikusainak részvételével, és sor került a szabadegyetem védnöke, Kövér László házelnök és Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnökének a beszélgetésére is.
A Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közösségét Lakatos Zoltán képviselte (képünkön a középső). Lapunknak elmondta, a fesztivál nemcsak szórakoztató, hanem tanulságos is volt számára, és örül, hogy – közvetlenül a Fiatalok Fesztiválja előtt – olyan szabadegyetemen vehetett részt, amelyet a HMIK is követendő példának tekinthet.

 

{fcomments}