A HMIK is részt vett a Magyar Ifjúsági Konferencia jubileumi ülésén

MIK-HMIK

 

Múlt hét végén Visegrádon és Budapesten került sor a Magyar Ifjúsági Konferencia ülésére a szervezet megalakulásának 15. évfordulója alkalmából. Az ünnepi tanácskozáson Molnár Ljubić Mónika és Sipos Krisztina képviselték a Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közösségét.

 

A Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közössége (HMIK) három éve képviseli országos szinten a magyar fiatalokat. Továbbképzéseket, előadásokat, tanulmányutakat, rendezvényeket szervez, együttműködik az anyaországi és más határon túli ifjúsági szervezetekkel, és törekszik a fiataloknak a közösségi munkába való bekapcsolására.
A HMIK 2012 óta tagja a Magyar Ifjúsági Konferenciának, amely a magyarországi és külhoni magyar fiatalok és azok szervezeteinek legmagasabb szintű egyeztetési fóruma. Rendszeresen képviselteti magát a MIK-konferenciákon, tavaly pedig Vukováron házigazdája volt a szervezet soros ülésének. A múlt hét végi tanácskozáson is ott voltak a HMIK képviselői.
 

Balog Zoltán is köszöntötte a MIK-et
A MIK múlt hét végén Visegrádon és Budapesten tartott konferenciát, amely a fórum megalakulásának 15. évfordulója jegyében zajlott. A tanácskozás pénteken Visegrádon kezdődött. Ezen a napon új elnököt választott a MIK Szórád Gábor személyében. A plenáris ülésre pedig másnap került sor a Parlament Vadásztermében.
A tanácskozáson többek között Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának első embere, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, a MIK alapító elnöke mondtak köszöntő beszédeket.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy közelíteni kívánják egymáshoz a nemzetrészeket, azok életét. Beszámolt a kormány által meghirdetett pályázatokról, amelyekkel a határon belüli és kívüli civil és egyházi magyar szervezetek értékteremtő programsorozatait támogatják. Beszélt a „Közös élmény” elnevezésű programról, melyben egyebek mellett Kárpát-medencei ifjúsági célú rendezvényeket, szakmai műhelyeket, találkozókat, tanulmányutakat, táborokat, helyi párbeszédeket, kiadványokat támogatnak. Felidézte a Határtalanul elnevezésű programot is, melynek az a célja, hogy a magyarországi iskolások életükben legalább egyszer ellátogassanak a határon kívüli nemzetrészekhez.
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az ülésen elmondta, a Magyar Ifjúsági Konferencia jövőre jogi személlyé válhat.
A plenáris ülés után Visegrádon, szakmai előadásokkal folytatódott a konferencia.
Bemutatták az új pályázati lehetőségeket, elszámolási rendszert, tanácskoztak a Magyar Ifjúsági Konferencia jövőbeli terveiről, és sor került zárónyilatkozat elfogadására is.
A szombati nap a Visegrádi Palotában rendezett fogadással zárult.
Vasárnap ökumenikus áhítaton vettek részt a Keresztelő Szent János római katolikus templomban, és ünnepélyes faültetésre is sor került.
A Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közösségét Molnár Ljubić Mónika elnök és Sipos Krisztina alelnök képviselték.
Sipos Krisztina lapunknak elmondta, a konferencián hasznos információkhoz jutottak, amelyeket felhasználhatnak saját tevékenységük során. Hozzátette, bíznak benne, hogy a jövőben is eredményesen tudnak hozzájárulni a MIK munkájához.

 

{fcomments}