A HMDK sepsei szervezetét ismét kizárták a közösségi helyiségekből!

289
sepse-evi-kzgyules-2011

 

Február 6-án, vasárnap tartotta rendes évi közgyűlését a HMDK sepsei alapszervezete. A tanácskozást Hercegszőlősön voltak kénytelenek megtartani, mert a sepsei Helyi Válásztmány három tagja úgy döntött, nem bocsátják rendelkezésükre a közösségi termet (a kultúrotthont) annak ellenére sem, hogy ezen a napon minden helyiség üresen állt az épületben.

Nem először történt meg Sepsén, hogy Rajki Zoltán polgármesterhez nem méltó módon viszonyult az egyik civil szervezethez. Ugyanis már korábban is volt rá eset, hogy kitiltotta a HMDK helyi alapszervezetét a középületekből, vagy csak egyszerűen lekapcsolta az áramot azokban a helyiségekben, ahol működtek.

Sipos Zoltán, a HMDK sepsei alapszervezetének alelnöke is értetlenül áll az eset előtt, és nem látja értelmét Rajki Zoltán és a két másik helyi választmányi tag, Karaszi József és Böjtös Győző döntésének, ugyanis ha az önkormányzati választási eredményeket nézzük,  gyakorlatilag a falu felét kizárták a helyi kultúrotthonból, ahol csak egy sima közgyűlésre került volna sor.

 

A közgyűlés

A közgyűlést ennek ellenére  megtartották, igaz, a hercegszőlősi Pannon étteremben voltak kénytelenek összeülni. Az elmúlt egy esztendőben végzett tevékenységet foglalták össze, valamint az ez évi terveket ismertették. Elhangzott, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a sepsei HMDK-alapszervezet tavaly is két rendezvény társszervezője volt, támogatták a labdarúgó-egyesület halfőző versenyét és a labdarúgó emléktornát. A szervezet tagjai igyekeztek minden magyar jellegű eseményen részt venni.

A közgyűlésen jelen volt Jankovics Róbert és Andócsi János,  a HMDK ügyvezető elnöke, illetve  alelnöke, utóbbi egyben a Hercegszőlősi Járási Tanácsnak a tagja, aki nem hagyhatta szó nélkül az esetet.

– Ne feledjük, hogy a sepsei HMDK-szervezet évi tervében már évek óta olyan programok is szerepelnek, amelyeket a horvát kormány Kisebbségi Tanácsa is anyagilag támogat. Mindenképpen tájékoztatni fogjuk a Kisebbségi Tanácsot, valamint az összes mérvadó, a kisebbségekkel foglalkozó hivatalt Horvátországban és anyaországunkban. Talán mondanom se kell, hogy a HMDK sosem tett ilyen vagy ehhez hasonló dolgot, vagyis a MESZ-t sohasem zárta ki az általa vezetett településeken a közösségi épületekből. Amennyiben ezt a magatartást mások is gyakorolnák, ha az ellenzéket mindehonnan kizárnák, akkor a mostani horvát száborban az SDP, a HNS és egyéb ellenzéki pártok képviselői csupán kivülről integethetnének a kormánypártoknak és inthetnének be Sója Dénesnek. A kizárás éppenséggel a gyengeség jele, és nem az erőé – nyilatkozta lapunknak Andócsi János.

Megkérdeztük Rajki Zoltánt is, hogy egy olyan közösségi épületből, amelyet mindenki használhat, milyen alapon tiltanak ki bárkit is.

– A Helyi Választmány tagjai közül hárman úgy döntöttünk, hogy itt egy nem létező szervezetről van szó, amelynek nincs pecsétje, se számlája, ezért nem kaphatták meg a helyiséget – mondta szűkszavúan Rajki.

 

Szerkesztőségünk számba vette azokat az eseteket – a teljesség igénye nélkül -, amikor is a MESZ önkényesen és durván kitiltott, betiltott, kizárt…

Pélmonostor, 1997 – Juhász Sándor kizárja a pélmonostori magyarok felét a zágrábbi Kisebbségi Hivatal által vásárolt Magyar Házból, amit ő és „tettestársai“ a  mai napig bitorolnak.

Sepse, 2004 – Rajki Zoltán polgármester megtiltotta, hogy az országos HMDK központi március 15-i ünnepségét a sepsei kultúrotthonban tartsa.

Csúza, 2006 –  Sója Dénes és Kollár Lajos kizárták a a hercegszőlősi járási magyarság által megválasztott kisebbségi tanácsot a csúzai irodahelyiségből.

Vörösmart, 2006 –  A HMDK által szervezett irodalmi estet a vörösmarti (MESZ-es) József Attila Kultúregyesület kitiltotta a közösségi házból.

Vörösmart, 2007 – Andócsi Jánost, a helyi választmány alelnökét Sója Dénes a rendőrséggel távolíttatja el arról a falugyűlésről, amelyre a falu civil szervezetei és a helyi választmány kapott meghívást.

Kiskőszeg, 2009 – Sója Dénes személyesen dobja ki Andócsi Jánost egy sajtótájékoztatóról, ahol utóbbi újságíróként volt jelen.

Eszék, 2009 – Kucsera Bandi igazgató 24 órát ad a Drávatáj tévéstúdiónak, hogy elhagyja a HMOM Központ épületét.

Eszék, 2009 – Kucsera Bandi igazgató lecseréli a zárakat és kizája az Információs Iroda munkatársait a HMOM Köpontban működő hivatali helyiségükből.

Vörösmart, 2010 – Sója Dénes megtiljta a Gádorlakók című film vetítését a vörösmarti kultúrotthonban, valamint rendőröket küld a szervezőkre.