A doktor úr méhészete

405
12-riport---kovacsics

Dárda – Dr. Kovačić István kiskőszegi származású, jelenleg Dárdán élő háziorvos, aki másodállásban egy méhészetet vezet. Bár két teljesen különböző foglalkozásról van szó, ő már évtizedeken keresztül sikeresen ötvözi a kettőt.

Dr. Kovačić Dárdán, az orvosi rendelőjében fogadott. Mivel elsősorban mint méhészt kerestem fel, az első kérdésem az volt, hogy akkor most hogy is van ez: háziorvos és méhész egyszerre? Mint megtudtam, itt nem egy egyszerű hobbiról van szó, hanem csupán a hivatástudat és a kedvenc időtöltés tökéletes párhuzamáról, amelyben mindkettő egyformán hangsúlyos.

 

Édesapjától örökölte a méhek szeretetét

Nem esett messze az alma a fájától, hiszen már édesapja is méhészettel foglalkozott annak idején. Édesanyja magyar származású, kiskőszegi lakos volt, így a doktor úr bírja nyelvünket, és rendszeresen olvassa a magyar méhészeti szaklapokat. Jó kapcsolatokat ápol magyarországi méhészekkel is. Gyermekként is rajongott az apró, szorgalmas állatokért, felnőtt korában pedig hivatássá komolyodott ez a rajongás. Amikor megnősült, úgy döntött, hogy megalakítja saját méhészetét. Ennek immár több mint 30 éve. Amikor felesége agrármérnöki végzettséggel állás nélkül maradt, családi vállalkozássá bővült a dárdai Kovačić méhészet. Azon pedig egyáltalán nem kell csodálkozni, hogy a doktor fia is kiveszi a részét a munkából, és immár mintegy 10 éve ő is méhészkedik.

 

400 kaptárnyi méh

Általános igazság, hogy a mézről sokkal többet tudunk, mint a méhészetről. Furcsa, de igaz, ezek a kis szárnyas élőlények is csakúgy, mint házikedvenc társaik, mindennapos törődést igényelnek. Kovačićéknál így mindennapos a munka a méhek körül, de legfőképpen a márciustól októberig tartó szezonban. Összesen 400 kaptárral rendelkezik, 300-ban lesz is méz az idén. Egy kaptárban éves szinten 30-40 kg mézet gyűjtenek össze a méhecskék. Két „vándorló” méhészete is van, amelyekkel folyamatosan úton vannak, 300 kilométeres körzetről van szó. Nyolcfajta mézet készítenek, ebből 2-t nagyban adnak el, hiszen a repce- és a napraforgóméz nem túl kedvelt a baranyaiak körében. Ezen túl azonban hatféle mézet készítenek különböző kiszerelésben, ilyen az akác-, a hárs-, a gesztenye-, az erdei, a virág- és a krémes méz. Utóbbit István készíti különleges kristályosodási eljárással, amelynek eredményeképpen az aranyszínű méz krémesebb, ezáltal kenhetőbb állagú lesz. Anyaméhek nevelésével is foglalkoznak, ami, mint megtudtam, a méhészet külön ága, amellyel azok foglalkoznak, akik már jól ismerik a szakma minden csínját-bínját. Az anyaméhtelep Kiskőszegen található, a természet ölén található családi birtokon, ahol szakma iránt érdeklődő csoportokat is fogadnak.

 

Egy kanál méz minden reggel

Mint orvos, dr. Kovačić tökéletesen tisztában van a méz jótékony hatásával, ami nem a betegség kezelését, hanem az egészség megőrzését jelenti. Erősíti az immunrendszert, ami felvértez bennünket a különféle kórokozók ellen. Míg más kávéval kezdi a napot, István egy kanál mézet fogyaszt el minden reggel, már több mint 40 éve. De emellett virágport is készítenek, propoliszt és idéntől már méhpempőt is. A Kovačić-féle méz pedig olyan közkedveltségnek örvend, hogy hagyományos módon nem is árusítják – eleget tesznek a megrendeléseknek, illetve a vásárlók házhoz jönnek. 2009-ben például az akácmézük Horvátország legjobbjának minősült. Ezt pedig nem lehetett volna elérni a család összefogása és a szakma iránti tisztelet nélkül. Dr. Kovačić István számára így a munka nem az orvosi rendelőben végződik, de nem is ott kezdődik. Azt mondja, az orvoslásnál a szellem dolgozik, utána pedig jólesik a méhészettel járó fizikai munka. Ezt a kettőt pedig tökéletesen összhangba lehet hozni egymással, ha van elég elhivatottság-érzés és szorgalom az emberben.

12-riporthoz---Magyar-mzt-egyeslet-tagjai-Kiskszegen