A Bellyei járásba látogatott a zsupán

261
06-bellyei-jaras

Bellye – Március 17-én Eszék-Baranya megye zsupánja, Vladimir Šišljagić és munkatársai munkalátogatásra érkeztek a Bellyei járás vezetőihez. Tárgyaltak a közös projektekről és a Bellyei járás ambiciózus terveiről, a készülő szennyvízhálózatról és  a fejlesztésekről. 

A csütörtöki találkozón a megye első embere a megye által anyagilag támogatott projektekről beszélt, így pl. a mezőgazdasági földterületek analíziséről és az öt éve tartó jégverésvédelmi tevékenységről, valamint az önkéntes tűzoltóegyleteknek nyújtott segítségről. Elmondta, hogy a megyében 76 ipari övezet van, ám  mindössze csak 22 működik. Ez utóbbira reagálva Ružica Bilkić elöljáró elmondta, az ipari övezet majdnem a csőd szélére juttatta a járást, ezért a vele kapcsolatos gazdasági terveket teljes egészében meg kellett változtatniuk, hogy vonzóvá váljon a vállalkozók számára. Elkezdődött a 15 millió kúna értékű szennyvízhálózat kiépítése is – mondta -, amelyre a többi projekt is épül, többek között a Bellye település központjába tervezett körforgalom.

Ambiciózus tervek a települések fejlesztésére

A terveket a járás fejlesztési ügynökségének főtanácsadója, Tihomir Cvijanović ismertette. Ami Bellyét illeti, először a községi központ rendezését mutatta be, majd az új óvoda építésével kapcsolatban elmondta, egy kilenc millió kúnás beruházásról van szó, amelynek a tervek szerint nyolc hónap alatt kell kulcsrakészen elkészülnie. A járás fontosnak tartja a Savoyai-kastély revitalizációját is, ezért már folynak a tárgyalások a kastély jelenlegi tulajdonosával, a Horvát Erdőkkel.

A három magyar többségű település, Kopács, Várdaróc és Laskó fejlesztési elképzelései a hagyományos falukép megtartását, illetve visszaállítását célozzák. Kopács igazi halászfalu lesz majd külsőségeiben, a Kopácsi-rétbe látogató turista útja a településen keresztül vezetne. Ezért épülne a Nagykocsma helyén egy hotel. Természetesen a faluközpont rendezése is tervben van, csakúgy, mint a közvilágítás harmadik fázisa. Várdarócon az épített örökség megőrzésén van a hangsúly. Laskót pedig mint a vallási turizmus központját képzelik el. Ezenkívül a Várdaróc és Laskó közötti területen biogáz előállítására alkalmas tevékenységet terveznek.

A tervek ismertetését követően az elöljáró asszony hangsúlyozta, itt nem csupán papírra vetett elképzelésekről van szó, hiszen már mindegyiknél rendezték a tulajdonjogi viszonyokat, hatástanulmányokat is végeztek, és már több befektetővel, partnerrel is tárgyaltak, és a megyétől is várják a támogatást.

Nagykocsma, közvilágítás és kultúrotthon

A találkozót követően Cickai Csaba elöljáró-helyettes nyilatkozott lapunknak.

– Természetesen amellett, hogy továbbra is támogatjuk a járás területén működő civil szervezeteket és azok rendezvényeit, folytatódnak a kisebb „kaliberű” fejlesztések minden településen. Hamarosan a járási képviselő-testület napirendjére kerül a kopácsi Nagykocsma ügye, és a kedvező döntés után valószínűleg nem lesz nehéz befektetőt találni. Várdarócon meg fogjuk vásárolni a kultúrotthon melletti területet, és miután rendeztük a tulajdonviszonyokat, elkészítjük a teljes faluközpont felújítási projektjét, és  idén a közvilágítás is elkészül. Ami Laskót illeti, támogatjuk a kultúrotthon építését, ami már el is kezdődött – mondja Cickai.

A tervek is bizonyítják, hogy az aktuális járási vezetésnek minden település fejlődése fontos.