25 éves a VMDK

0
462
lathatar-Andocsi_HMDK-ez-legyen

1990. március 31-én Doroszlón alakult meg a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége – fennállásának ezt a negyedszázados jubileumát ünnepelték március 26-án Óbecsén. Az eseményen Horváth Ódry Márta, a párt alelnöke, Csonka Áron pártelnök, Bacskulin István (Válaszút) és Andócsi János (Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége) mondott ünnepi beszédet.
Utóbbi elmondta, a HMDK a VMDK mintájára alakult meg 1993-ban, ezenkívül az is közös a két szervezetben, hogy történelmi válsághelyzetekben jöttek létre. A HMDK a honvédő háborús menekültségben alakult és próbálta megszervezni a szétszóródott magyarságot, az 1990-ben létrejött VMDK-nak pedig a miloševići rezsim elnyomásával kellett szembenéznie.
A VMDK jubileuma alkalmából többek között Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke, Tőkés László EP-képviselő és Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára is üdvözlőlevelet küldött, Magyarország belgrádi nagykövetségének a képviseletében pedig Szász Krisztián fel is olvasta dr. Pintér Attila nagykövet levelét. Az ünnepség végén Tari István alelnök Betakarják az eget című versével idézte meg a párt megalakulásának a légkörét.