Újra ingyenes az étkezés a kórógyi iskola diákjainak a HMDK és a magyar kormány támogatásának köszönhetően

0
178

Márciustól a kórógyi általános iskolában ismét ingyen tízóraizhatnak a gyerekek a HMDK és a magyar kormány támogatásának köszönhetően.

Megmaradásunk egyik zálogának, a horvátországi magyar gyerekek minőségi iskoláztatásának nem szabadna pénzkérdésnek lennie. Ezzel a HMDK és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is tisztában van, így fontosnak tartja, hogy a lehetőségeihez mérten segítsen. 2016-ban minden magyar iskolába járó, magyarul tanuló diáknak megvásárolta a magyar nyelvű tankönyveket. Tavaly év végén átvállalta a diákok étkeztetési költségeit azokban az intézményekben, ahol magyar oktatás folyik. Tehát a laskói és vörösmarti általános iskolában és azok tagozati iskoláiban – Várdarócon, Kopácson, Csúzán, Sepsén, Újbezdánban-, valamint Kórógyon és az eszéki magyar oktatási központban a diákok ingyenesen tízóraizhattak novemberben és decemberben.

Az idei évtől az iskolai étkeztetés finanszírozása szerepel Eszék-Baranya megye költségvetésében, így ez a probléma az itteni magyar tanintézményekben ezzel megoldódott.

Vukovár-Szerém megye viszont ennek a költségeit nem vállalta, ott a járások segítenek a szülőknek a gyerekek étkeztetésében.

A kórógyi általános iskolában is a Tordinci járás finanszírozza 50 százalékban, a másik fele pedig továbbra is a szülőket terhelné, ami még így is jelentősnek számít a családok rossz anyagi helyzete miatt. A HMDK és a magyar kormány támogatásának köszönhetően viszont ismét ingyen tízóraizhatnak a gyerekek. A szervezet vezetősége és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk úgy döntött, kifizeti az étkeztetési költségek másik felét március 1-től a naptári év végéig.

Kel Rózsika

– Hatalmas terhet vett le ezzel a szülők válláról a HMDK és parlamenti képviselőnk, amiért hálásak vagyunk – mondta lapunknak Kel Rózsika, az intézmény igazgatója, hozzátéve, ez a támogatás is az egyik eszköze annak, hogy itthon marasztalják a családokat, mivel a nagymértékű munkanélküliség következtében térségükből is sokan külföldre költöznek.