Újjáépülhet végre a kórógyi kultúrotthon is

0
350

A múlt héten kötött szerződést a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) a Tordinci járással, melynek értelmében 15 évre megkapja a kórógyi kultúrotthon használati jogát. A szerződés aláírásával megteremtődött a jogi háttere az épület teljes felújításának a HMDK részéről.

Az Árpád-kori település, Kórógy kultúrotthona a múlt század 50-es éveiben épült. Az 1991-től 1997-ig tartó honvédő háborút követően két alkalommal is végeztek rajta részleges tatarozásokat, de egy teljes, átfogó felújításon még nem esett át, így meglehetősen rossz állapotban van.

A szóban forgó épület évtizedek óta a falu közösségi életének a központja, bálok, ünnepségek, lakodalmak helyszíne. A falu alsó tagozatos iskolája is itt kapott helyet 1998 és 2006 között – amíg az iskola épületét újjá nem építették -, de a falu orvosi rendelője is itt működik.

Jankovics Róbert és Silović Mihaela

A HMDK-ban az elmúlt években is fontosnak tartották, hogy a falvainkban élőknek legyen hol rendezvényeket, lakodalmakat, bálokat tartaniuk. Éppen ezért arra törekedtek, hogy felújítsák a közösségi épületeket, templomokat, iskolákat, és csak ezek után jöhettek a székházak, klubhelyiségek. A prioritások között szerepelt a kórógyi kultúrotthon, művelődési ház is. Hogy az épületet felújíthassák, szükség volt arra, hogy a Tordinci járástól használatba kapja az objektumot.

A HMDK részéről Jankovics Róbert ügyvezető elnök írta alá a szerződést.

– Úgy gondoljuk, a kórógyiak megérdemlik, hogy végre egy felújított, a kor követelményeinek teljes egészében megfelelő kultúrotthonuk legyen. Méltatlannak tartom a jelenlegi állapotokat, ezért minél előbb megkezdjük az épület szanálását. Első dolgunk a tető és a nyílászárók cseréje lesz, majd pedig a belső tereket is rendezni fogjuk. Fontos, hogy megfelelő közösségi tereket alakítsunk ki magyarságunk számára, hiszen megmaradásunk egyik záloga kultúránk ápolása, amihez a HMDK igyekszik minden szükséges feltételt megteremteni. A kultúrotthon teljes felújítása becsléseink szerint több mint egymillió kúnába fog kerülni, amit a horvát, illetve magyar kormány támogatásából fedezünk majd – mondta Jankovics Róbert, aki kihangsúlyozta azt is, hogy a kultúrotthon továbbra is mindenki előtt nyitva áll.

A Tordinci járás részéről annak elöljáró-helyettese, Silović Mihaela írta alá a 15 éves használatról szóló szerződést.

– Fontosnak tartjuk az infrastruktúra fejlesztését a járás egész területén. Sajnos a kórógyi kultúrotthon nagyon rossz állapotba van, ezért elengedhetetlen a felújítása. Az épületet több egyesület is használja, például az Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület, a nőegylet, a hagyományőrző egyesület, véleményem szerint mind megérdemlik, hogy egy felújított épületben tevékenykedjenek – mondta az elöljáró-helyettes, hozzátéve, hogy kórógyiként különösen örül szülőfaluja egyik meghatározó épülete „újjászületésének”.

Cserepes Zoltán, a Kórógy Hagyományőrző Egyesület elnöke is örül a felújításnak.

– Nagy öröm számomra, hogy végre eljött ez az idő is, régóta vártunk rá. Egyesületünk idáig bérelt székházban működött, de a felújítás után végre nekünk is lesz saját székhelyünk, hiszen beköltözhetünk majd a kultúrotthonba. Az épület rendbe hozása egyébként nem kis feladat lesz, de örömmel vágunk bele – mondta Cserepes Zoltán.

Folytatódik tehát a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) által támogatott közösségi épületek felújítása.