Újabb átadóünnepség – átadták a laskói iskola új tornatermét

Rangos vendégek, tisztségviselők az ünnepségen

0
213

– Köszönettel tartozunk mindannyiuknak, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy a jelentős 475. évforduló alkalmából ilyen „ajándékot” vehetünk át – fejezte ki köszönetét a támogatóknak Kovačević Anna igazgatónő az intézmény új tornateremének átadóünnepségén hétfőn. Az eseményen részt vettek a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság (KVB) társelnökei, Kalmár Ferenc és Zvonko Milas is.

A laskói iskola tornatermének alapkőletételére 2015 szeptemberében került sor, a következő év tavaszán pedig elkezdődött építésének az első fázisa. Befejezését a 2018-19-es tanévre tervezték, de ennél korábban birtokukba vehetik a diákok a létesítményt, amely nemcsak az iskolások, hanem a település, Laskó számára is nagy jelentőséggel bír.

Egy 37 éves álom vált ezzel valóra

– Ebben az épületben 1981-ben kezdődött meg az oktatás, 37 évvel ezelőtt. És harminchét éve minden elődöm azzal próbálkozott, hogy épüljön egy tornaterem. Ennyi év után végül sikerült ezt az álmunkat megvalósítani – mondta lapunknak Kovačević Anna, aki 2013-ban került az intézmény élére, és a tanügyben eltöltött tapasztalatait a laskói iskola és tagozati iskolái fejlesztésére, az oktatás színvonalának növelésére, a diákok, szülők és az ott dolgozók javára igyekszik fordítani. Vezetése alatt az intézmény diákjai az elmúlt évek során számos elismerést szereztek, jól szerepeltek a versenyeken. Az oktatók szakértelmét mutatja, hogy az iskola tanárai közül egy mentori, egy pedig tanácsadói fokozatot szerzett, valamint az oktatási reform kidolgozásában is fontos szerepet vállalt egyikük. Ezenkívül magyar nyelvi vizsgáztató központ lett az iskola, valamint itt „székel” a megyei magyar nyelvi szakaktíva.

– Bízunk benne, hogy az új létesítmény még nagyobb erőt ad ahhoz, hogy a laskói általános iskola teljes fényében ragyoghasson és működhessen. A gyerekek most már rendes és biztonságos körülmények között tornázhatnak, úgy hiszem, hogy ez egy újabb bizonyítéka annak, hogy itt jó helyen van a gyerek, és hogy mi továbbra is érük dolgozunk – tette hozzá az igazgató asszony, aki beszédében köszönetet mondott mindenkinek, aki valamilyen módon segítette a tornacsarnok megépítését.

Az átadóünnepségre azok látogattak el, akiknek szívügye a laskói iskola, a laskói közösség sorsa.

Jankovics Róbert magyar parlamenti képviselőnk egyik legfontosabb feladatának a magyar oktatás támogatását tartja, így az elmúlt időszakban is számos módon segítette magyar iskoláinkat, a magyarul tanuló diákokat, sokat tett azért is, hogy a tornacsarnok megépülhessen.

– Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az ilyen avatóünnepségek a mindennapjaink részei lehessenek. Ez látszott a tavalyi esztendőben is, hiszen több, a horvátországi magyarság kultúráját, identitását, oktatását szolgáló új, illetve felújított épületet is átadtunk. Most, hogy elkészült a laskói tornacsarnok, mindent meg fogunk tenni, hogy az eszéki magyar oktatási központ kollégiuma is megépülhessen, a közbeszerzési pályázatot a napokban írták ki – mondta Jankovics Róbert, aki hozzátette azt is, számos folyamatban lévő projekt is van, amelyek mindegyike magyarságunk megerősödését és megmaradását szolgálja.

A tornacsarnok jelentőségét hangsúlyozták a hazai és magyarországi rangos vendégek is az óvodások és iskolások alkalmi műsorát követően.

Kalmár Ferenc miniszteri biztos, a Magyar-Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság magyar társelnöke elmondta, jelen volt a tornacsarnok alapkőletételénél is, és akkor még távolinak tűnt a megvalósulás. De ez az épület is csakúgy, mint a bizottság által megfogalmazott vállalások, a szülőföldön való megmaradást szolgálják.

– Délelőtt tornacsarnokot avatunk, délután pedig Pécsett adjuk át a felújított horvát házat – mondta Kalmár Ferenc, aki hozzátette, hogy a keddi vegyes bizottsági ülésen pedig további javaslatokat fogalmaznak meg.

Ivan Anušić, Eszék-Baranya megye zsupánja elmondta, hogy valamivel kevesebb mint 5 millió kúnából építette meg a megye a sportcsarnokot. Szerinte a fejlesztés a helyi magyar kisebbség és a megye jó együttműködésének az egyik szép eredménye.

Az eseményen részt vett még Zvonko Milas, a horvát kormány határon túli horvátokért felelős államtitkára, a Magyar-Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság horvát társelnöke, Magyar József, Magyarország zágrábi nagykövete, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, Pirityiné Szabó Judit, a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Momir Karin horvát oktatási miniszterhelyettes, Bahrija Sejfić, a horvát kormány Emberi Jogi és Kisebbségi Hivatalának igazgatóhelyettese, Cickaj Željko, a Bellyei járás elöljárója és helyettese, Munk Erik, valamint Cickai Csaba, a Bellyei járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke.