Rendhagyó történelemórák iskoláinkban

1051

Ismét Horvátországba látogatott Tóth Péter Lóránt Radnóti- és Latinovics Zoltán-díjas versmondó, aki ezúttal az 1956-os forradalomról szóló műsorával lépett föl iskoláinkban.

Tóth Péter Lóránt már több alkalommal tartott előadást Horvátországban. Tavasszal, a költészet napja alkalmából fellépett a Zágrábi Magyar Intézetben, júniusban pedig József Attiláról szóló, rendhagyó irodalomóráit hozta el több baranyai tanintézménybe.

A magyarországi előadó ismét egy nagyszabású, 65 határon túli iskolát érintő turné keretében érkezett hozzánk. A Kárpát-medencei régiókat és Kanadát érintő körutat az 1956-os Emlékbizottság támogatja, mivel a műsor témája az 56-os forradalom és szabadságharc.

Tóth Péter Lóránt
Tóth Péter Lóránt

Ezúttal a „Forr a dal már” című pódiumműsorával – melynek mottója: „Diákok voltak. Ők csinálták a dicsőséges forradalmat” –  mutatkozott be Zágrábban, Eszéken és több drávaszögi magyar általános iskolában.

– Azt tapasztaltam, hogy a határon túli iskolákban nem igazán tananyag az 1956-os forradalom, és előadásomat hiánypótlásnak szánom, másrészt az 56-os események mozgatói hasonló korú fiatalemberek voltak, mint a közönség – nyilatkozta lapunknak Tóth Péter Lóránt.

Előadásában nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy párhuzamot vonjon a mai diákok és az 1956-ban utcára menő fiatalok között.