Református cserediák-program Szlavóniában

0
1078
cserediák

Múlt héten a Kosztolányi Dezső Céltársulás által szervezett I. Református Cserediák Program keretében a Pécsi Református Gimnázium és Általános Iskola diákjai Kórógyon, Szentlászlón és Harasztiban vendégeskedtek.

A magyarországi Kosztolányi Dezső Céltársulás cserediák-programja februárban kezdődött, amikor a három szlavóniai falu diákjai tartózkodtak Pécsett. Ezúttal a Pécsi Református Gimnázium és Általános Iskola néhány diákja érkezett Kórógyra, Szentlászlóra és Harasztiba.

Az itt töltött napok alatt a magyarországi gyerekeket családoknál szállásolták el, részt vettek az iskolai tanórákon és egyéb hasznos programokon. Betekintést nyertek a vidék múltjába, hagyományaiba és ismeretséget kötöttek a helyi magyar gyerekekkel.

A múlt kedden érkező vendégeket Kel Rózsika, a kórógyi és Bocka Szilvia, a szentlászlói iskola igazgatója, valamint Szenn Péter haraszti református tiszteletes köszöntötték.

Az első nap az ismerkedés jegyében telt, majd azt követően mindennap másik helyszínre látogattak. Megnézték az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központot, Eszék óvárosát, Kórógy várát, Harasztiban a néprajzi múzeumot, a települések templomait. A szentlászlói tánccsoport műsort adott a magyarországi vendégek tiszteletére, és táncházat szervezett. Mindhárom helyszínen nagy hangsúlyt fektettek az adott település múltjára, és a közös népdaléneklés is több helyen a program részét képezte.

Szenn Péter lapunknak elmondta, nagyon örül, hogy viszonozhatták a pécsi diákok vendégszeretetét, és tervezik a cserediák-program folytatását is.