Reformáció 500.: megemlékezések Szlavóniában és Baranyában

0
348

Megemlékezéseket tartottak szombaton Harasztiban, Kórógyon, Kopácson és Sepsén a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából.

Harasztiban a Dózsa György Magyar Kultúregyesület és a magyarországi Fontos Vagy Nekünk Egyesület közös programsorozatának adott otthont a református egyházközség. A megemlékezésen Hanvay Zoltán túronyi lelkipásztor hirdetett igét, Hanvayné Országh Krisztina hitoktató pedig a reformációról tartott előadást. Ezt követően zenés műsorra került sor, Komjáthy Erzsébet énekelt, Komjáthy Kamilla pedig hegedűn játszott.

Szenn Péter haraszti lelkipásztortól megtudtuk, a megemlékezés résztvevői megtekinthették az eszéki magyar főkonzulátus Soli Deo gloria nevű vándorkiállítását, melyet a reformáció 500. évfordulója alkalmából indítottak. Ezúton is köszönetét fejezi ki a magyar külképviseletnek, hogy a kiállítást elvitte Harasztiba is.

A haraszti programhoz hasonlóan zajlott a kórógyi megemlékezés is, ezenkívül Kopácson és Sepsén is a 16. században keletkezett vallási megújulásra emlékeztek a helyi református gyülekezetek. A két baranyai faluban dr. Komlósi Péter Attila siklósi lelkipásztor hirdetett igét, majd a siklósi református egyházközség kórusa előadását hallgathatta meg a közönség.