Minority SafePack – Horvátországban is megvan a szükséges számú aláírás

0
143

Április 3-án zárul az európai nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezés (Minority SafePack) aláírásgyűjtése. Érvényességének egyik feltétele már teljesült: hét európai uniós tagállamban összegyűlt a szükséges számú aláírás, köztük Horvátországban is, ahol a HMDK is nagy szerepet vállalt, közreműködésével több mint háromezer horvátországi magyar is aláírta a kezdeményezést.

Egy héttel az aláírásgyűjtés vége előtt még valamivel több, mint 30 ezer aláírás hiányzott a szükséges egymillióból ahhoz, hogy a Minority SafePack nevű európai kisebbségvédelmi petíció másik feltétele is teljesüljön.

Az akció internetes oldalán az is látható, hogy a hét uniós tagállamon kívül (Dánia, Horvátország, Lettország, Magyarország, Románia, Spanyolország, Szlovákia) még egy EU-tagországban, Bulgáriában is összejött a minimális aláírásszám. Ha az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által kezdeményezett gyűjtés sikeres lesz, az Európai Bizottságnak jogszabály-módosítást kezdeményező javaslatot kell tennie kisebbségvédelmi téren.

Horvátországban is sikeres volt a gyűjtés

Matijević Olivér

A HMDK a kezdetektől fogva támogatja a kezdeményezést, üléseken, rendezvényein is tájékoztatta és a kezdeményezés aláírására buzdította szervezeteinek a tagságát.

– Sikerült aktivizálnunk az egyesületeinket, és az elmúlt hetekben még nagyobb intenzitással folyt a munka, több mint 3000 horvátországi magyar írta alá a kezdeményezést közreműködésünkkel, és a meghatározott minimumot sikerült túlteljesíteni. Úgy gondoljuk, hogy ezeréves kultúránk és nyelvünk olyan érték, amelyek európai védelmet érdemelnek – mondta Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, aki hozzátette azt is, hogy aki még támogatná a kezdeményezést, az elektronikus úton, a www.jogaink.hu oldalon teheti meg.