Mezőgazdasági fórum Eszéken

0
125

Múlt héten az eszéki gazdasági kamara épületében mezőgazdasági fórumot tartottak a magyarországi Baranya megye és Horvát-Baranya agrárgazdasági együttműködési lehetőségeiről. A tanácskozáson a két szomszédos megye gazdasági kamarájának vezetői és az ügyben érdekelt vállalkozók, mezőgazdászok vettek részt.

A találkozóra a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Eszéki irodájának és Magyarország Eszéki Főkonzulátusának szervezésében került sor múlt szerdán. A fórum témája a magyarországi Baranya megye és Horvát-Baranya gazdasági együttműködésének élénkítése és a meglévő kapcsolatok továbbfejlesztése volt. A tanácskozáson Zoran Kovačević, a Horvát Gazdasági Kamara eszéki vezetője elmondta, Eszék-Baranya megye második legfontosabb gazdasági partnere Magyarország, közvetlenül Németország után, és az elmúlt években a kétoldalú kereskedelem nagymértékben nőtt. Rittlinger József, a Baranya Megyei Agrárkamara elnöke kérdésünkre elmondta, hogy melyek azok a területek, ahol már élénk együttműködés folyik a két megye közt, és hogy miben látják a jövőbeli együttműködés lehetőségeit.

– A mezőgazdasági feldolgozóipar mindig is kulcsfontosságú szerepet játszott a két megye életében, ezért értelemszerűen az együttműködés is ezen a téren a legerősebb. Egyik sikeres projektünk például, hogy Magyarországról élőállatokat, elsősorban sertést szállítunk Horvátországba, innét pedig tápot szállítunk a farmra. A jövőben nagy potenciált látunk a horvát napraforgó-, illetve mogyorókereskedelemben is – mondta Rittlinger József, hozzátéve, hogy folyamatosan együttműködnek a térség gazdáival a siker érdekében.

A rendezvényen részt vett és köszöntőt mondott De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul és Palizs-Tóth Hajnalka, az MNKH eszéki irodájának vezetője.