Marad a vasúti járat Eszék és Pécs között

0
236

Az alacsony utaslétszámra hivatkozva a Horvát Vasutak meg akarta szüntetni az Eszék-Pécs közötti járatot, de a tiltakozás eredményeként mégis meghagyták.

A MÁV és a Horvát Vasutak közös üzemeltetésében a Pécs és Eszék között közlekedő vasúti járatot nemrég még a megszűnés veszélye fenyegette, ami a Magyarországon tanuló egyetemistáink nagy részét érzékenyen érintette volna.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének a figyelmét a hallgatók hívták fel a tervezett leépítésre, valamint segítséget kértek tőlük a járat megmaradása érdekében. Az illetékeseknél történő közbenjárásuk, úgy tűnik, sikeres volt, hiszen bejelentették, hogy továbbra is közlekedik az Eszéket és Pécset összekötő vasúti szerelvény.

– Miután egyetemistáink jelezték a problémát, azonnal felvettük a kapcsolatot a Horvát Vasutak illetékeseivel, valamint a zágrábi magyar nagykövetséggel is, hogy a megszüntetésre ne kerüljön sor. A Vasutaknál arra hivatkoztak, hogy túl kevés az utas, ami persze nem igaz, csupán arról van szó, hogy az emberek nem vesznek Pélmonostoron nemzetközi jegyet, így statisztikai értelemben nem utaznak. Szerencsére úgy tűnik, hogy a közbenjárás sikerrel járt – egyelőre marad a járat, de ahhoz, hogy a jövőben se szűnjön meg, felhívjuk a vonatozók figyelmét, hogy vegyék meg a jegyet, még ha drága is, mert nem biztos, hogy egy újabb „mentőakció” is sikerrel járna, ha az illetékesek ismét a járat megszüntetése mellett döntenek, és akkor az lesz a legdrágább „megoldás” mindannyiuk számára – tudtam meg Jankovics Róberttől, a HMDK ügyvezető elnökétől.