Magyar néptáncok és dalok a darázsi kultúrotthonban

0
400

Drávaszögi, szlavóniai és magyarországi előadók léptek színpadra szombaton a darázsi kultúrotthonban, a Darázs-Hercegmárok Magyar Hagyományőrző Egyesület és a HMDK magyar estjén.

A Darázsi járás magyarjait hivatott közösségbe tömöríteni a 2013-ban alakult Darázs-Hercegmárok Magyar Hagyományőrző Egyesület. Még abban az évben felelevenítette a húsvéti locsolkodást, de a Jézus szíve-napi eseményt is minden évben megrendezi a HMDK-val közösen.

Két évvel ezelőtt rendezték meg először a magyar hagyományok szemléjét, melynek keretében tárlatot nyitottak a helyi asszonyok által készített kézimunkákból, a kultúrműsorban pedig magyar tánccsoportok és kórusok léptek színpadra. Ennek a rendezvénynek az „utódja” a darázsi magyar est, amelyet múlt szombaton tartottak a helyi kultúrotthonban.

A rendezvényen részt vett Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is, ő köszöntötte is a résztvevőket a műsor kezdetén. Elmondta, hogy a darázsi magyar estnek, a Jézus-szíve-napnak és a többi, Baranyában, Szlavóniában és az ország többi részén megvalósuló rendezvénynek is az a célja, hogy éltessék a magyar kultúrát, a magyar nyelvet legkisebb közösségeinkben is. Hozzátette, a jövőben is támogatni fogja a darázsi egyesületet, mint ahogy a többi horvátországi magyar civil szervezetet is, hogy a továbbiakban is ilyen sikeres programokat szervezhessenek.

A kultúrműsorban a kiskőszegi HMDK-alapszervezet felnőtt és gyermek tánccsoportjának, a bátai roma táncegyüttesnek, valamint a Vukovári Magyarok Egyesülete kórusának tapsolhatott a közönség.

Az előadásokkal a magyar est nem ért véget, az esti bálban a kórógyi Aranycsárdás zenélt.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.