Lakodalmas zenétől volt hangos Kórógy

0
268

Kórógy korábban is ismert volt a faluban működő zenekarokról, így nem véletlen, hogy évek óta itt rendezik meg a Kárpát-medencei magyar zenészek találkozóját. A 12. alkalommal tartott találkozón a hazai együttesek mellett magyarországi bandák is húzták a talpalávalót.

Kórógyon a zenélésnek több évtizedes hagyománya van, így itt soha nem jelentett gondot, hogy ki mulattasson egy bálban vagy lakodalomban, hiszen muzsikusból sohasem volt hiány.

Cserepes Zoltán, a Kórógy Magyar Hagyományőrző Egyesület vezetője és az Aranycsárdás zenekar dobosa elmondta, ez adta számukra a zenésztalálkozó ötletét évekkel ezelőtt. Az első időszakban a találkozóra csak helyi, majd környékbeli zenészek érkeztek, ám az utóbbi években már nemcsak hazai fellépőket hívnak az eseményre, hanem más határon túli magyar régiókból is jönnek bandák. A rendezvény jellege ebből kifolyólag az évek folyamán átalakult Kárpát-medencei zenészek találkozójává. Az idei rendezvényre is érkeztek muzsikusok Magyarországról is.

– Négy éve a zenészek mellett néptáncosok műsorával színesítjük a rendezvényt, akiknek hívogató, zenés menettánca még több embert a rendezvényre vonz.  Idén külön öröm számukra, hogy végre a korszerűen felújított kultúrotthonban tarthattuk a rendezvényt, amiért hálásak vagyunk a HMDK-nak és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnknek – mondta Cserepes Zoltán, aki büszkén vezette be az épületbe a vendégeket.

Lakodalmas hangulat

A sok évvel ezelőtti lakodalmak hangulatát idézték a felvonulók. A sort a zenekarok előtt a Kórógy Hagyományőrző Egyesület gyermektánccsoportja vezette, őket a vendég egyesületek táncosai követték Nagypiszanicáról, Szentlászlóról és Dályhegyről. Ezeken kívül  a vukovári és vinkovcei magyarok egyesületének a kórusa és a magyarországi Abaliget és Nagykarácsony delegációja is jelen volt. A művészeti csoportok a kultúrotthon udvarán felállított szabadtéri színpadon mutatkoztak be.

A műsor ideje alatt egy bográcsgulyásfőző verseny is zajlott, mondani sem kell, hogy mindegyik csapat a legízletesebb ételt igyekezett elkészíteni.

Az est fénypontja természetesen a zenekarok fellépése volt. Idén hét együttes húzta a nótát egészen a hajnali órákig. Fellépett a siófoki Fox Együttes, a Kopácsi Alkalmi Zenekar, zenélt a ROLL-EX zenekar Koppányszántóról, a nagykarácsonyi Szamaras zenekar, a Galga Express Band Bagról, és a húrok közé csapott a hazai Aranycsárdás és a Kórógyi Öregfiúk Zenekara is.

– Nagyon szeretünk Kórógyra járni, az idei a harmadik alkalom, hogy itt vagyunk, nagyon jó a hangulat és rendkívül jól érezzük magunkat – mondta a Galga Express Band dobosa, Balázs Gergely.

A rendezvényen részt vett Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője, Željko Matanović, a Tordinci járás elöljárója, Dezső István magyar elöljáró-helyettes, valamint Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnöke.

A zenésztalálkozót a HMDK és a Kórógy Hagyományőrző Egyesület szervezte meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Tordinci járás, a zágrábi Kisebbségi Tanács, valamint Vukovár-Szerém megye magyar kisebbségi önkormányzata támogatásával.