Kosztolányisok a fiumei magyaroknál

0
795
kosztolanyisok-a-fiumei-magyaroknal

A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei szervezetének vezetősége a múlt héten fogadta a magyarországi Kosztolányi Dezső Céltársulás tagjait.

A magyarországi vendégeket Viola Éva, a Tengermelléki-fennsíki megyei szervezet és Rijeka város magyar kisebbségi képviselője, Ágoston Gergely fiumei helytörténész-idegenvezető, valamint Demeter István tengerész hajóskapitány fogadta.

A Kosztolányi Dezső Céltársulás tagjainak Viola Éva számolt be a magyar szervezet munkájáról, legfontosabb eseményeiről. Többek között arról is, hogy a fiumei magyarság többsége a Vajdaságból és a Drávaszögből települt a tengermellékre, és hogy az egykor közel hétezer fős magyarság mára 200-ra csökkent. Általában már csak az idősebbek beszélik a magyart, de az egyesületnek köszönhetően több olyan család is van, ahol fontosnak tartják a gyerekeket is megtanítani magyarul.

– Vendégeink ígéretet tettek, hogy a magyarul tudó gyerekeknek lehetőséget biztosítanak arra, hogy néhány napot Pécsett tölthessenek és anyanyelvi környezetben használhassák a nyelvet. Ennek a lehetőségnek különösen örülünk, hiszen motiváltabbá válnának újabb magyar családok is – mondta Viola Éva.

A megbeszélést követően a társaság bejárta Fiume magyar történelmi emlékhelyeit, a tengerparti kikötőtől a korzóig, a mediterrán belvárosi utcákon át egészen az egykori Modrus-Fiume vármegye és Fiume város közigazgatási határát képező Recsina folyó hídjáig, és egy tradicionális tengerparti estebédre is sort kerítettek.

Viola Éva elmondta azt is, a látogatás apropója az volt, hogy Pelles Márton, a Kosztolányi Dezső Céltársulás egyik tagja, aki egyetemi hallgató, egy gazdaságtörténeti kutatást végez a 19-20. század fordulójának magyar tengeri kereskedelmi sikereit vizsgálva, és egy hónapot tölt a városban levéltári kutatással, úgyhogy alkalmanként bekapcsolódik és segíti az ottani magyar közösség tevékenységét.