Kiadásra vár Angster József naplója

991

Angster József, a híres orgonakészítő mester egy naplót hagyott az utókorra, melyet idén terveznek megjelentetni Életutam címmel. Hajdók Judit magyarországi orgonaművész és orgonakutató, aki a mű kiadásán dolgozik, múlt héten az eszéki levéltárban gyűjtött életrajzi adatokat a könyvhöz, és a drávaszögi Kácsfaluba (Jagodnjak), Angster szülőfalujába is ellátogatott.

Angster József (1834–1918) Európa egyik legnevesebb és legkeresettebb orgonakészítő mestere volt, emlékét nagyszámú, ma is üzemelő hangszerének akkordjai őrzik. Az Angster család tagjai nyolcvan éven keresztül, a gyár 1949-es államosításáig látták el orgonákkal a Kárpát-medencét. Mintegy 1300 orgonát és 3000 harmóniumot építettek.  A gyár virágkorában, a 19. század fordulóján több mint száz munkást foglalkoztatott.

– Angster József neve megkerülhetetlen egy orgonakutató számára – állítja Hajdók Judit orgonaművész és orgonakutató, aki már régóta foglalkozik a hangszerrel.

Gyerekkorában zongorázni kezdett, de tanulmányait orgonaművészként végezte három országban.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola után Weimarban, majd a brüsszeli Királyi Zeneakadémián diplomázott. Két évtizeden át dolgozott koncertorgonistaként, egyszer Eszéken is fellépett. Tizenhatodik éve hivatásos orgonakutatóként tevékenykedik, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal orgona szakreferense.

Hajdók Judit

2010-ben, mikor Pécset Európa kulturális fővárosának választották, kiállítást rendezett a pécsi orgonaépítő cég történetéről.

– Jelenleg Angster József naplójának kiadásán dolgozom, az 530 oldalas, 80 éven átívelő és több mint 200 képet tartalmazó monumentális művet szeptemberben tervezzük megjelentetni Életutam címmel – tudtuk meg az orgonakutatótól.

Ehhez a könyvhöz gyűjtött életrajzi adatokat az eszéki levéltárban. Itt-tartózkodása során ellátogatott Angster szülőfalujába, Kácsfaluba is, ahol megnézte az emlékművet, melyet tavaly állítottak a pécsi orgona manufaktúra megalapításának 150. évfordulójára, valamint Angster szülőházát.

Hajdók Judittól megtudtuk, a könyv megjelenése után egy bemutatót is tartanának ősszel, melyre a tervek szerint az eszéki magyar iskolaközpontban kerül sor.