Jó üzlet a durumbúza

0
808

Pinkert Zoltán három évvel ezelőtt kezdett durumbúzát termeszteni. Ezt a fajta gabonát sokkal jobb áron veszi át az osztrák felvásárló, mint a hagyományost a hazaiak – állítja a csúzai termelő. Azt még nem tudja, mennyit fognak fizetni idén, de derűlátó, mert az idei termés kiváló minőségű.

Legalapvetőbb élelmiszerünk a kenyér, ezért a gabona, konkrétabban a búza az egyik legelterjedtebb mezőgazdasági kultúrnövény vidékünkön. Az alacsony felvásárlási árak miatt mégis egyre többen hagynak fel a búzatermesztéssel, és kezdenek foglalkozni más, több hasznot hozó kultúrnövénnyel.

De a búzatermesztésnek is van alternatívája, ez pedig a durumbúza-termesztés, melynek jó feltételeit külföldön teremtik meg a hazai termelők számára. A durumbúza, más néven kemény(szemű) búza (Triticum durum) ma már széles körben termesztett nemesített búzafaj.

Termesztésére Horvát-Baranya kiváló természeti adottságokkal rendelkezik, amit Ausztriában, valamint a tésztáiról híres Olaszországban is felismertek.

Egyre több baranyai gazda termeszt durumbúzát ausztriai felvásárlónak, aki jó árat fizet a terményért.

Pinkert Zoltán

Pinkert Zoltán három éve termeszt durumbúzát, kezdetben 40 hektárt vetett be vele, tavaly 120-at, akkor ő volt Horvátországban a második legnagyobb durumbúza-termelő.

Legutóbb kevesebbet vetett, aminek nem gazdasági oka volt, hanem egy rossz tapasztalat, tavaly ugyanis a migránsok megnehezítették az osztrák áruszállítást.

Egy hete végeztek az aratással, és kezdték meg a búza szállítását. A búza előtt az árpa volt soron, melyből idén 50 hektárt vetett, ezt hazai felvásárlónak adta le, mint mondta, búzatermesztésre sajnos már nem biztosítanak megfelelő feltételeket idehaza.

– Azért vágtam bele a durumbúzába, mert jobb árat kínálnak érte. Igaz, míg kezdetben 2 kúnát adtak kilójáért, tavaly már csak 1,30-at, de ez még mindig sokkal jobb a hagyományos búza áránál, ami 90 lipa és 1 kúna körül mozog – tudtuk meg Pinkert Zoltántól.
Elmondta, a mennyiség is fontos, de gazdaságukban mindig a minőségre helyezték a hangsúlyt.

Mivel az idei termés fehérje- és nedvességtartalom szempontjából is kiváló minőségű, ezért a tavalyinál jobb árra számít, legalább 1,60 -1,70 kúna kilónkénti árra.

Megkérdeztem, ha az osztrákok ilyen jó feltételeket biztosítanak durumbúza-termesztésre Baranyában, miért nem foglalkozik mindenki ezzel.

– Az emberek nehezen válnak meg régi szokásaiktól, én viszont vállalkozó szellemű vagyok – mondta végezetül a csúzai termelő, hozzátéve, a durumbúza-termesztésben jók az eddigi tapasztalatai, most is derűlátó, s amennyiben beigazolódik optimizmusa, jövőre is durumbúzát fog vetni.