A jó időnek köszönhetően idejében elvetették a búzát

0
319

Mostanra már minden gabonatermelő elvetette az őszi búzát, a munkának kedvezett az időjárás. A horvát sajtó szerint a búza felvásárlási árának növekedése pozitív hatással volt a termelőkre, országos szinten 20%-kal több búzát vetettek, mint tavaly. Az általunk megkérdezett gazdák viszont nem növelték búzaföldjüket.

A búza a Föld egyik legnagyobb területen előforduló gabonája, a sivatagok és sarkvidékek kivételével szinte mindenütt termesztik. Kenyérgabonaként, takarmányként és ipari alapanyagként is felhasználják.

A drávaszögi és szlavóniai termőföldek jelentős részén is búzát termelnek, bár az utóbbi években az a szomorú tapasztalat, hogy a gabonatermesztők egyre kevesebb búzát vetnek, vagy teljesen leállnak a termelésével. Ennek oka az alacsony felvásárlási ár, ami miatt sok gazda jövedelmezőbb kultúrák termesztésére állt át.

Több hazai hírportálon is arról cikkeztek, hogy 2016-ban vetették országos szinten a legkevesebb búzát az önálló Horvátország történetében, kb.115 ezer hektáron. Ehhez képest most ősszel javulás tapasztalható, a felmérések szerint idén 20 százalékkal több búzát vetettek, mint tavaly. A cikkek ennek okaként a felvásárlási árak emelkedését említik.

Mostanra vidékünkön is végeztek az őszi búzavetéssel. A megkérdezett gazdák szerint e munkának kedvezett az időjárás. Úgy vélik, a búza felvásárlási ára még mindig rendkívül alacsony, nagy területen mégis kifizetődő a nem túl igényes kultúra termesztése.

Az időjárás jó volt, az egerek viszont sok gondot okoznak

Dudás József

Dudás József csúzai gazda idén is 30 hektáron vetett búzát, akárcsak az előző években.

– Még mindig a búza hozza a legkevesebb hasznot, viszont nincs túl sok munka vele, vetés után csak néhányszor kell permetezni és műtrágyázni – nyilatkozta lapunknak Dudás József.

Az őszi búzavetéssel a múlt hónapban végeztek, elmondása szerint ehhez kiválóak voltak az időjárási viszonyok.

– Nagyon szép, hosszú őszünk volt, túl sok eső sem akadályozta a munkát, így idejében végezhettünk vele. A falu határában már mindenfelé kibújt a földből a búza, a mi parcelláinkon is elérte a 7-8 centit – tudtuk meg a csúzai gazdától.

Nekik jelenleg az egerekkel gyűlt meg a bajuk. Most a búzát támadják, azelőtt meg a batátatermésük sínylette meg az egérinváziót.

Nagy területen kifizetődő a búza is

Ács Rudolf

Vinkovciban az Ács család generációk óta foglalkozik mezőgazdasággal. A százhúsz hektáros gazdaságot Ács Rudolf és fia vezeti. Sörárpát, kukoricát, napraforgót, szóját, olajrepcét vetnek, a terület legnagyobb részét a búza foglalja el.

– Minden évben 30-40 hektáron vetek búzát, idén sem volt ez másképp. Nem mondhatom, hogy elégedett vagyok a búza felvásárlási árával, de aki jelentősebb területen termeszti, annak még ilyen alacsony ár mellett is kifizetődő – nyilatkozta a vinkovcei termelő.

Idén egy kúnát kapott a búza kilójáért, ami nem sok – mondta –, de legalább arra nem panaszkodhat, hogy nem fizetnek időben a termésért. Az időjárásra neki sem volt panasza.

– Két hete végeztem a búzavetéssel, és már a szántáson is túl vagyok – mondta Rudolf, hozzátéve, megfelelő gépesítéssel rendelkeznek ahhoz, hogy haladhassanak a munkával.

Az egerekkel nekik eddig nem volt gondjuk. Rudolf megjegyezte, azért a búza ellenálló képessége már nem olyan, mint régen, sokkal több permetezést igényel, mint néhány évtizeddel ezelőtt.