Hozzánk is elért az új, szemestermény-szárítási technológia

0
2313

Egy mohácsi családi vállalkozás fejlesztette ki a Videonkontroll szemestermény-szárító felügyeleti és tűzvédelmi rendszert, s ezzel együtt a precíziós szárítást, melynek segítségével rengeteg energiát és pénzt takaríthatnak meg a magszárítók tulajdonosai. A rendszer Magyarország-szerte bizonyított, és mostantól a horvátországi gazdák számára is elérhető lesz.

A mohácsi Speiser család több évtizedes szakmai tapasztalattal és mérnökinformatikus szaktudással fejlesztette ki a Videokontroll elnevezésű rendszert, melyet mára Magyarország-szerte számos magszárító üzembe szereltek be. Már bizonyított a mezőgazdasági cégek körében, és szakmai versenyeken is díjazták a találmányt.

Köztudott, hogy a szemestermény-szárító üzemeket nehéz felügyelni, kevés információ áll a kezelők rendelkezésére a vízelvonás folyamatáról, rendkívül gyulladásveszélyesek.

A Videokontroll-rendszer alapötlete ennek a problémának a megoldására született.

– Az ötlet már a ’80-as években megvolt, csak a számítástechnika nem volt még elég fejlett a gyakorlati megvalósításához – mesél a kezdetekről Speiser Gábor, a Videokontroll kereskedelmi vezetője.

Édesapja, Speiser Ferenc mezőgazdasági gépészmérnök felügyelete alá tartozott egy szárítógépüzem, és az 1980-as években a tűzkár megelőzésére a debreceni egyetem csapatával közösen fejlesztette ki a Videokontrollt. Akkoriban még nem voltak olyan fejlett számítógépek, amelyek segítségével a teljes magszárítóra kiterjedő figyelőrendszert hozhattak volna létre, de ma már ennek nincs akadálya.

A Videokontrollnak eddig nincs konkurenciája

A Videokontroll az érzékelőivel a légcsatornák kilépő oldalán méri a hőmérsékletet. Az adatokat a kezelő egy monitoron leolvashatja, így látja, ha esetleg valahol túlterhelés lép fel, és megelőzheti a tűzveszélyt. A tűzvédelmi rendszer ma már mellékfunkciónak számít, a Videokontroll sokkal többre képes. Segítségével a termény minősége is megóvható. Megelőzhető a kukoricaszemek túlszáradása, ami jelentős bevételcsökkenést jelentene a gazdának, s ezzel együtt energiát is spórolhat. A szárítás alapvetően magas energiaigényű technológia, egy átlagos szárítóüzemnek kb. egymillió kúna az éves gázfogyasztása. A rendszer érzékelőivel felderíthető, hol tér el az optimálistól a vízelvonási folyamat, elvégezhetik a szükséges korrekciót, melyet követően 15-40%-os energia-megtakarításról számolhatnak be.

15-eco_trade
Kušaković Dániel és Speiser Gábor

A Videokontroll ma már adatmentésre is képes, így idény után a gazda megvizsgálhatja a szárítás teljes folyamatát, ezenkívül több szezont is összehasonlíthat. Szezon közben pedig akár mobilalkalmazás segítségével is betekinthet a tulajdonos a szárítás folyamatába.

Speiserék a rendszer megalkotásával tulajdonképpen létrehozták a precíziós szárítást. Alkalmazásával a szárítási költség olyan mértékben csökkenthető, amilyen a precíziós gazdaság egyik ágazatában sem mutatható ki.

A technikának jelenleg nincs konkurenciája. A startup céget Magyarországon számos díjjal jutalmazták, de a legfőbb elismerések a felhasználóktól érkeznek. A rendszer Magyarországon eddig több mint 50 szárítóüzemben bizonyított.

A nemzetközi piacon először Horvátország felé nyitottak

A cég most jutott el arra a szintre, hogy kilépjen a nemzetközi piacra. Úgy döntöttek, először Horvátország felé nyitnak. Ebben nagy szerepe volt a BNI üzleti közösségnek, amelyen keresztül Gábor horvátországi ismeretségre tett szert.

– Első lépésként céget alapítottunk Horvátországban Eko Trade j. d. o. o. néven. A vállalkozás két és fél hónap alatt jelentős fejlődésnek indult. A helyi médiában több szakcikk jelent meg rólunk, pályáztunk, irodánk nyílt Pélmonostoron, és egy taggal bővítettük kis csapatunkat – mondja Gábor.

Az újbezdáni Kušaković Dánielt választották a Videokontroll horvátországi kereskedelmi vezetőjének, aki az eszéki egyetemen szerezte mezőgazdasági mérnöki diplomáját.

Felvették a kapcsolatot leendő ügyfeleikkel

Gábor azt is közölte velünk, szeretnék, ha tavaszra elkezdődhetne az értékesítés is.

– Felvettük a kapcsolatot potenciális ügyfeleinkkel, akik nagy érdeklődést mutattak a termékünk iránt – tudtuk meg Gábortól. Potenciális ügyfeleken a 400 hektár feletti gazdákat érti, akik esetében gyorsan, akár egy év alatt megtérül a Videokontroll ára.

A Videokontroll beszerelésével a cég három év utókövetést és garanciát vállal.